Ett norskt MÅSTE, fin Freeman och suverän Sandler

Publicerad:
Uppdaterad:
”22 juli”, ”Erkännandet” och ”Uncut gems”.
Foto: NRK/ITV/Netflix.
”22 juli”, ”Erkännandet” och ”Uncut gems”.

TV

VECKANS STREAMINGTIPS ”22 juli” är urstark tv om terrorattentaten i Norge. Martin Freeman spelar en mordutredare som gör juridiskt fel men moraliskt rätt i verklighetsbaserade ”Erkännandet”. Och Adam Sandler stressar sönder sig i ”Uncut gems”.

22 juli


En extremt stark, välgjord och respektfull serie från NRK, som med både kritiska och djupt empatiska ögon skildrar terrorattentaten i Norge 2011 på ett annat sätt än vad som tidigare gjorts i de inte mindre än tre filmer (en norsk, en svensk och en amerikansk) om händelserna som kom 2018. Vi ser aldrig några scener från massakern på Utøya, eller ens ansiktet på Anders Behring Breivik, utan här handlar det främst om de som genom sitt arbete på olika sätt kom i kontakt med den enorma, ofattbara nationella tragedin. Om sjukvårdspersonal, poliser, journalister och lärare. Du måste se den här serien.
SVT Play

Foto: NRK.
”22 juli”.

Erkännandet


Martin Freeman är lågmält lysande i huvudrollen, och flankeras av snitsarna Siobhan Finneran (”Downton Abbey”) och Imelda Staunton, i den här både gripande och frustrerande brittiska miniserien i sex delar, om utredningen av mordet på Sian O'Callaghan. En ung kvinna som försvann spårlöst efter en utekväll med sina vänner 2011. Freeman spelar polisen Stephen Fulcher, som ledde utredningen, och inte bara löste fallet utan dessutom, i alla fall i teorin, klarade upp ett annat på kuppen – men föll på en teknikalitet som fick bisarra konsekvenser för både honom själv och de anhöriga.
SVT Play. Nya avsnitt på lördagar


Uncut gems


Natten mot måndag är det dags för galornas crème de la crème, Oscarsgalan, som i år går att se i TV4. Den genererar alltid en del snackisar, både före och efter sändning, och i år har en hel del av förhandsmuttrandet handlat om det som många anser vara årets allra största plump i nomineringsprotokollet. Nämligen att Adam Sandler inte blev nominerad för sin huvudroll som en judisk New York-juvelerare med ständig maxpuls och ungefär 99 problem i bröderna Josh och Benny Safdies obarmhärtigt hetsiga ”Uncut gems”, som precis har släppts på Netflix. Och visst är det hans livs roll – även om man inte ska glömma att denne utskällda skådis har varit lysande förut, i bland annat Noah Baumbach ”The Meyerowitz stories”. (Så se den också på Netflix när du ändå håller på.)
Netflix


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE