Stressad men effektiv ”Game of thrones”-premiär

Världens största tv-serie går in på sin slutspurt med ett avsnitt som bjuder på efterlängtade återföreningar och avgörande avslöjanden – men känns lite stressat och stundtals ger efter för seriens sämsta impulser.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Game of thrones
HBO Nordic/C More
Säsong 8, del 1
Av David Benioff och D B Weiss, med bl a Emilia Clarke, Kit Harington, Sophie Turner, Maisie Williams, Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau och Peter Dinklage.


Varning för spoilers! Läs inte nedanstående text om du inte vill veta någonting om vad som händer i säsongspremiären av "Game of thrones".


FANTASY "Game of thrones" har för vana att inleda sina säsonger i maklig takt, med avsnitt som placerar ut de många aktörerna på spelplanen, för att sedan öka gasen och actionkvoten mer och mer.
Men den här gången är något annorlunda. Manusförfattarna har bara sex avsnitt på sig att knyta ihop den enorma säcken, och fansen är fler – och hungrigare – än någonsin.
På plussidan: Nu trycks plattan i mattan direkt. Återföreningarna vi har väntat på, i vissa fall i många säsonger, avlöser varandra, och avgörande avslöjanden betas av snabbt och resolut. Vi talar noll dötid.
På minussidan: Den övergripande känslan blir lite stressad, som om scener hastigt staplas på varandra, och ett par inslag känns som ren, osofistikerad service till fansen – breda, småtramsigt humoristiska och faktiskt direkt simpla.

Handlingen utspelar sig huvudsakligen, som avsnittstiteln "Winterfell" såklart skvallrar om, i Winterfell, dit Jon Snow (Kit Harington) och Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) kommer inridande redan i inledningen, med Daenerys enorma armé och hennes två kvarvarande drakar.

Jon Snow återförenas med Arya (Maisie Williams) och Bran (Isaac Hempstead Wright) – som ju numera är en treögd korp som mest tittar på folk med genomborrande blick.
Sansa (Sophie Turner) återförenas med Tyrion Lannister (Peter Dinklage), och möter Daenerys för första gången. Ett möte som är artigt men iskallt.
Arya återförenas med Gendry (Joe Dempsie) – och även, lite mer obekvämt, med The Hound (Rory McCann).
Och ytterligare en återförening i Winterfell, i kategorin om blickar kunde döda:

Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) och Bran får syn på varandra för första gången sedan Jaime knuffade ut Bran från ett fönster och invalidiserade honom i seriens allra första avsnitt. Eftersom Bran, som då bara var en liten pojke, hade kommit på Jaime med att ha sex med sin syster.
Och på tal om Jaimes syster; I King's Landing smider Cersei Lannister (Lena Headey) planer på att låta mörda båda sina bröder. Hon har också bunkrat upp med jättearmén Det gyllene kompaniet, med hjälp av den sadistiske spjuvern Euron Greyjoy (Pilou Asbæk).
På det stora hela kan man sammanfatta säsongspremiären så här: "Game of thrones" har varit bättre, elakare och mer raffinerad – men nu finns uppenbarligen ingen mer tid att spilla på strategiskt intrigerande, karaktärsutveckling och distraherande sidospår, och "Winterfell" gör ett effektivt jobb med att snabbt etablera de slutgiltiga spelreglerna och sätta bjässen i rörelse inför slutstriden.


Bäst i säsongspremiären:


* Scenen där Samwell Tarly (John Bradley) – efter att ha fått reda på att Daenerys lät avrätta hans familj – berättar den stora hemligheten för Jon Snow. Alltså att Jon är son till Lyanna Stark och Rhaegar Targaryen och därmed är den rättmätige innehavaren av järntronen.
* Och den där Tormund (Kristofer Hivju), Beric Dondarrion (Richard Dormer) och Eddison Tollett (Ben Crompton) hittar lille Ned Umber (Harry Grasby) uppspikad på en vägg, omgiven av avhuggna människolemmar. Död men ändå inte. En hälsning från Nattkungen om vad som komma skall.


Sämst i säsongspremiären:


* Jon Snows och Daenerys flygande draktur. Visuellt mäktig, absolut – men rena rama Harlequin-smöret. Hade passat bättre i valfri dejtingsåpa med amerikansk förlaga.
* Okej för bröst och rump-scenen med Bronn (Jerome Flynn) och tre prostituerade, men detta med att Euron Greyjoy lyckades tjata sig till att få ligga med Cersei – drottning över typ allt. Har manusförfattarna inte lärt sig någonting?


”Game of thrones” har säsongspremiär i dag den 15 april på HBO Nordic och C More.

 

Games of thrones
Games of thrones

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE