Charmig men slarvig ”She-Hulk”

Mark Ruffalo och Tatiana Maslany i ”She-Hulk: attorney at law”.
Mark Ruffalo och Tatiana Maslany i ”She-Hulk: attorney at law”.

TV-RECENSION Det finns mycket att roas av i en Marvel-produktion som bär sin fånighet som en medalj på bröstet.

Men om ”She-Hulk: attorney at law” ska överleva måste serien sluta springa i olika riktningar och hitta ett fokus.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

She-Hulk: attorney at law

Disney+

Del 1-4

Av Jessica Gao, med bl a Tatiana Maslany, Mark Ruffalo, Ginger Gonzaga, Jameela Jamil, Josh Segarra, Benedict Wong, Tim Roth.


SUPERHJÄLTEKOMEDI She-Hulk/Jennifer Walters, som först dök upp i Marvels serietidningsuniversum 1980, är den senaste Marvel-figuren att få en egen tv-serie på Disney+. Och den är… över hela stället, kan man väl säga. Charmerande, lättsam och underhållande, men också oslipad, formlös och lite daterad. Men framför allt är den helhjärtat fånig – med den typ av CGI som helt enkelt inte kunde bry sig mindre.

Efter en kort introduktion på en advokatfirma, bryter Jennifer Walters (Tatiana Maslany) den fjärde väggen (ett grepp som visserligen inte är nytt för karaktären She-Hulk, som gjorde det redan i serierna, men som här inte används speciellt skickligt och mest känns som en billig ”Fleabag”-efterapning). Det är dags för den obligatoriska ursprungshistorien.

I och med en bilolycka kommer Walters kusin Bruce Banners (Mark Ruffalo) blod in i Walters system, och en (för andra) dödlig dos gammastrålning förvandlar henne till en lång och muskulös grön hulk.

Fast en snygg hulk, med ett fortfarande angenämt ansikte, en väldefinierad midja och perfekt, svallande hår. 

Som kvinna är Walters dessutom van att kontrollera stress och ilska, så till skillnad från sin kusin behöver hon inte ägna år åt att lära sig att kontrollera sitt alter ego.

En incident i rättssalen leder dock ändå snart till att hon får sparken, och blir en omedelbar kändis med det av medier myntade, olyckliga smeknamnet She-Hulk, och hennes nya karriär blir som försvarsadvokat för människor med superkrafter.

”She-Hulk: attorney at law” blir sedan en sorts absurd juridisk komedi, med en titel och ett stuk som andas 80-talsföljetong. Men serien är också lite romcom, lite arbetsplatsintriger, lite superhjälteaction och lite feminism. Och den är också en stor cameofest, med bland andra Ruffalo, Tim Roth som Emil Blonsky/Abomination och Benedict Wong som Wong. 

Det är mycket, och mycket känns förvånansvärt slarvigt. Men den karismatiska Maslany är onekligen rätt kvinna för jobbet, och vinnande i båda skepnader. Och medan seriens humor än så länge missar lika ofta som den träffar, har den potential.

Om någon bara styr upp stilen och fokuset kan det här bli bra.


”She-Hulk: attorney at law” har premiär på Disney+ den 17 augusti.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE