Igenkänning, småputtrig humor och sköna figurer i charmig dramakomedi

avKarolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: Mikael Cremle/SVT.
Klara Zimmergren och Maria Sundbom Lörelius i ”Dejta”.

TV-RECENSION Maria Sundbom Lörelius är sympatisk som nätdejtande singelmamma i Sara Kadefors ”Dejta”. Och Klara Zimmergren birollsbriljerar som vis, vass och vinpimplande väninna.


Dejta

SVT
Del 1-6
Av Sara Kadefors, med bl a Maria Sundbom Lörelius, Klara Zimmergren, Bahareh Razekh, Christopher Wollter, Peshang Rad, Nova Waldfogel och Emelie Jonsson.


DRAMAKOMEDI Bara tre veckor efter att miniserien ”Tsunami” hade premiär, kommer ännu en serie signerad Sara Kadefors till SVT. Nämligen den åttadelade dramakomedin ”Dejta”, som är baserad på en finsk förlaga och är lättsammare och förmodligen mer folkligt gångbar, tack vare karaktärer som är lätta att tycka om och förstå sig på.
Maria Sundbom Lörelius är sympatisk, rolig och väldigt mänsklig i huvudrollen som Ella. En frånskild trebarnsmamma och kock som lägger all sin tid på sina barn och sin cateringfirma. Men när hon får reda på att hennes ex-man (Christopher Wollter) har träffat en ny kvinna (Emelie Garbers), som ser oförskämt ung och fräsch ut och dessutom är provocerande glad och kreativ och gör omedelbar succé hos Ellas två yngsta barn, vill hon naturligtvis inte vara sämre. Så påhejad av sin väninna Nilo (Bahareh Razekh) ger hon sig ut i nätdejtingdjungeln – till sin klassiskt odrägliga och själviska tonårsdotters (Nova Waldfogel) stora förtret.
Och samtidigt som Ella träffar en serie män som inte nödvändigtvis är allt de utgett sig för att vara i sina profiler, börjar hennes nyanställde kock Arvin (Peshang Rad), som är gift men har problem på hemmafronten, att utveckla ett gott öga till sin chef.
Man tror sig veta ganska snart vart det hela är på väg, men även om manuset visar sig överraska i slutänden är poängen med den här charmiga bagatellen knappast att göra oväntade vändningar, utan byggstenarna är igenkänning, småputtrig humor och sköna rollfigurer man vill tillbringa tid med.
Och det räcker en bra bit. Mycket tack vare en perfekt birollsinsats av Klara Zimmergren som Ellas ex-svägerska Monica. En vass kvinna som alltid har nära (kanske lite väl nära) till ett glas vin och är så gammal i gemet att hon tar det som en direkt personlig skymf när unga kollegor på jobbet som tror att de har upptäckt en ny, het stad har mage att fråga om hon någonsin har varit i Barcelona.
Henne älskar man verkligen.


”Dejta” har premiär i SVT den 24 februari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM