Fullproppat Netflix-mysterium, vital gayhistoria och förbryllande BBC-film

”The stranger”, ”Visible: Out on television” och ”Tiden och barnet”.
”The stranger”, ”Visible: Out on television” och ”Tiden och barnet”.

VEKANS STREAMINGTIPS Man kan inte sluta titta på ”The stranger” även om man borde. Dokumentärserien ”Visible: Out on television” skildrar hbtq-rörelsens historia i tv-rutan. Och Benedict Cumberbatch berör i vackra BBC-filmen ”Tiden och barnet”.

The stranger


Det här brittiska mysteriet i åtta delar, baserat på en bok av Harlan Coben, är så fullproppat med handling att det håller på att spricka, och knappast det bästa sedan skivat bröd. Men eftersom det är snillrikt utformat för att få gemene Netflix-tittare på kroken är det också oerhört svårt att sluta titta när man väl har börjat. Richard Armitage spelar huvudrollen som en man som plötsligt får reda på av titelns främling (Hannah John-Kamen) att hans fru fejkade sin senaste graviditet. Lägg till en halshuggen alpacka, en naken, medvetslös tonårskille i skogen, Siobhan Finneran som cool snut, utpressning, ett fastighetsbråk, med mera, med mera, och ja... Du är fast. På nolltid.
Netflix


Visible: Out on television


Allmänbildande, upprörande, hoppingivande, otroligt välresearchad och stjärnspäckad. I fem starka delar – ”The dark ages”, ”Television as a tool”, ”The epidemic”, ”Breakthroughs” och ”The new guard” – skildrar den här lysande dokumentärserien hbtq-rörelsens historia i tv-rutan. Det handlar om förnedring, hat, homofobi och uteslutning men också om framsteg, upplysning, förståelse och en växande inkludering, och inte minst om den enorma kraften i tv-mediet. Med hårresande arkivmaterial, massor av både horribla och härliga tv-seriescener och kommentarer från banbrytare som Ellen DeGeneres, Billy Porter och Asia Kate Dillon.
Apple TV+


Tiden och barnet


Tid, barndom och förlust. Förlusten av ett älskat barn, förlusten av en barndom, och förlusten av sitt eget, inre barn när man växer upp. Det är vad det handlar om i den här sorgsna och utsökt agerade BBC-filmen, som är baserad på Ian McEwans bok från 1987. Benedict Cumberbatch spelar en barnboksförfattare i ett vagt auktoritärt England, som lider sig fram genom livet efter att hans lilla dotter försvann spårlöst från en mataffär för något åt sedan, och han och hans fru (Kelly Macdonald) sedermera gick isär i sorgens svallvågor. Underliga saker händer, och tiden behandlas som något flytande. Svår att beskriva, vacker att se.
SVT Play


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE