Norsk glesbygdsnoir, kampsportsvästern och makaber äktenskapskomedi

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: Viaplay/Cinemax/Netflix.

VECKANS STREAMINGTIPS ”Wisting”, ”Warrior” och ”Santa Clarita diet”.

Wisting


Nu har kriminalserien "Wisting", efter Jørn Lier Horsts deckare, haft premiär på Viaplay, och medan man snabbt kan konstatera att inga större summor pengar i den väl tilltagna budgeten veks för att engagera någon som kan skriva anständig dialog (på riktigt, folk låter inte kloka), har produktionen andra kvaliteter som gör den sevärd. Som en intrikat och rafflande kriminalgåta (en amerikansk seriemördare som har jagats av FBI i 20 år, härjar numera i norska lilla Larvik), en suverän Sven Nordin i huvudrollen, och tacksamma, frusna och atmosfärrika miljöer där diverse skumma typer stryker omkring och utstrålar nordisk glesbygdsnoir. Lite kul också, att ”Matrix”-stjärnan Carrie-Anne Moss är med som en FBI-agent som kommer till Norge och hjälper till med utredningen.
Viaplay. Premiär i dag


Warrior


En ny actionserie av "Banshee"-skaparen Jonathan Tropper, med "The fast and the furious"-regissören Justin Lin som exekutiv producent, och en skriftlig förlaga av självaste Bruce Lee, låter ju fantastiskt kul. Riktigt kul som det låter blir det visserligen inte – men den som sänker förväntningarna till en rimlig nivå kan ändå bli skapligt underhållen av "Warrior". En kampsportsvästern med vibbar av både "Deadwood" och "Peaky Blinders", som utspelar sig i San Francisco under sent 1800-tal, där de så kallade tongkrigen mellan olika kriminella kinesiska grupperingar rasar i Chinatown. Välkoreograferat våld och mycket sex med lite socialt kommenterande kring invandring på toppen.
HBO Nordic. Nya avsnitt på lördagar


Santa Clarita diet


En tredje säsong av Netflix charmiga, konstiga och passionerat makabra skräck- och äktenskapskomedi "Santa Clarita diet" har landat. Och Drew Barrymore och Timothy Olyphant fortsätter att ha perfekt komisk tajming, och smittande roligt, som mäklarparet Sheila och Joel Hammond, vars vardag är betydligt blodigare än andras eftersom Sheila har förvandlats till en (synnerligen fräsch och högfungerande, men ändå) zombie. En mysrysig mix av hjärta, morbid humor, absurditeter, träffsäker dialog, kärlek, lösa kroppsdelar och kladdigt splatter, som nu dessutom har berikats med "Cityakuten"-stjärnan Goran Višnjić som en mystisk serbisk skurk.
Netflix


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE