Mustigt men vulgärt maktporträtt med Helen Mirren

Helen Mirren i ”Catherine the Great”.
Helen Mirren i ”Catherine the Great”.

TV-RECENSION Den stora Helen Mirren spelar den ryska kejsarinnan Katarina den stora, i ”Catherine the Great”. En miniserie som inte är riktigt så storslagen som man hade hoppats på.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Catherine the Great
HBO Nordic
Del 1-2
Av Nigel Williams, med bl a Helen Mirren, Jason Clarke, Gina McKee, Rory Kinnear, Richard Roxburgh och Kevin McNally.


HISTORISKT DRAMA Den stora Helen Mirren spelar Katarina den stora, i den här fyrdelade miniserien, som tar sin början en tid efter att Katarina år 1762 tog makten från sin egen man, Peter III, och blev regerande rysk kejsarinna med ett stadigt tag om tronen, makten och landet.
Det är en turbulent tid i Ryssland, med oroligheter inom landet och krig med andra nationer, men seriens fokus ligger, åtminstone i de två första delar som gjorts tillgängliga för recension, i första hand på ränksmidande i maktens korridorer och på Katarinas relation till sin älskare, fältmarskalken Grigorij Potemkin, som spelas av Jason Clarke.
Mustiga kostymer, höga hår, överdådigt pråligt inredda salar och tunga himlar över slagfält ser fantastiska ut. (Sminket är visserligen av trilla-framstupa-i-målarlådan-typ men känns just därför tidstroget.) Pikanta detaljer, lösa förbindelser och allmän dekadens kittlar. Och en sedvanligt respektingivande Mirren, här försedd med många förvisso lite mekaniska men ändå kraftfulla repliker, backas upp fint av skådespelare som Gina McKee och Rory Kinnear i viktiga biroller.
Ändå får man känslan av att serien inte riktigt gör den här mäktiga kvinnan rättvisa.

Kanske för att den ägnar sig så mycket åt just hennes kärleksliv.

Kanske för att man känner sig snuvad på en hel del vital bakgrundsinformation.

Kanske för att den har ett så uppenbart vulgärt stråk.


”Catherine the great” har premiär på HBO Nordic den 3 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE