Shannen Doherty

”BH90210” är en underlig hybrid av ditten och datten

Så många plus får nya ”Beverly Hills”-serien

Av: 

Karolina Fjellborg

Det gamla ”Beverly Hills”-gänget i nya serien ”BH90210”.
Det gamla ”Beverly Hills”-gänget i nya serien ”BH90210”.

TV

TV-RECENSION ”Beverly Hills”-återföreningen ”BH90210” är en röra – men lyckas samtidigt med något som få reboots klarar av; att omfamna och fnissa åt nostalgiindustrin på en och samma gång.

Betyg: 2 av 5 plus
BH90210
C More
Del 1
Av Jennie Garth, Tori Spelling, Mike Chessler och Chris Alberghini, med bl a Jennie Garth, Tori Spelling, Gabrielle Carteris, Shannen Doherty, Brian Austin Green, Jason Priestley och Ian Ziering.


DRAMAKOMEDI/FEJKDOKUMENTÄR ”Nå, det här är konstigt”, säger Jason Priestley i rollen som ”BH90210”-varianten av Jason Priestley, när han träffar ”BH90210”-varianterna av Jennie Garth, Tori Spelling, Gabrielle Carteris, Brian Austin Green och Ian Ziering i en foajé Las Vegas, där de har samlats för att delta på en fankonferens inför ”Beverly Hills” 30-årsjubileum.

Och han har rätt.
”BH90210” – en serie i sex delar där ovan nämnda stjärnor från 90-talsklassikern ”Beverly Hills” (samt Shannen Doherty, som dock aldrig är på samma plats som de andra i det enda avsnitt som hittills är sänt) spelar tillspetsade varianter av sig själva i en sorts förhöjd verklighet, inspirerad av skådespelarnas liv, karriärer och relationer i den verkliga verkligheten – ÄR en konstig historia.

En hybrid av fejkdokumentär, metabiografi, satir, dramakomedi, såpa, självhån och melankolisk nostalgi (tiden, medelåldern och den avdankande berömmelsen är skoningslös, är den övergripande känslan, och Luke Perrys frånvaro ger hela produktionen en sorgkant), om hur det gamla järngänget ska försöka få till stånd en reboot av serien som gjorde dem till stjärnor – och har förföljt dem i resten av deras liv.

Tonen är så att säga över hela stället, från syrlig till ”Beverly Hills”-töntig, några större skådespelarkvaliteter har inte utvecklats med åren, och utförandet är inte riktigt i nivå med det kanske onödigt komplicerade metauppläggets ambitioner.

Men gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut på sätt som både är otippat smarta och väcker nyfikenhet (du kommer att googla både det ena och det andra), och framför allt lyckas den här märkliga serien med ett riktigt snyggt nummer:
Att sätta fart på, och varsamt smeka, hjärnans nostalgicentrum, samtidigt som den är medveten om, och liksom erkänner, det lite patetiska i sin existens och i vårt kollektiva behov av att få färdas bakåt, mot en tid, en känsla, och en ungdom, som har flytt.

”BH90210” är en röra, men också förvånansvärt lätt att vurma för, och även om min hjärna säger åt mig att sluta titta här och nu, är risken stor att jag tänker fortsätta.

”BH90210” har premiär på C More kl 17.00 den 8 augusti.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Spara 369 kr nu, streama HBO Max hela året!

Extern länk från HBO Max

Beställ här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Julens bästa streaming – 30 nya filmer och tv-serier

ÄMNEN I ARTIKELN

Shannen Doherty

Jason Priestley

Tv-serier

Tv-recensioner

Tori Spelling