10 år senare trampar ”Svenska Hollywoodfruar” vatten

Succéserien försöker provocera men lyckas inte

För tio år sedan var det oralsexet på allas läppar.

I dag jobbar ”Svenska Hollywoodfruar” med falsk penisföring.

2009 stormade Anna Anka in över en natt och tog upp allt syre i det svenska tv-landskapet när hon yppade sina bevingade ord ”Om din man vill att du suger av honom varje morgon det första du gör när han vaknar, ja då får du ställa upp med det som fru”. Folk rasade, vi tidningsmakare jublade och TV3 skrattade sig hela vägen till banken efter att ha kickat igång detta monster som är och har varit ett av kanalens absolut mest populära tv-program.

Maria Montazami gled direkt in från flanken som den älskvärda, roliga frun, och blev samtidigt en självklar folkhjälte. Några år senare klev seriens nya hjärta och lungor, Gunilla Persson, in i handlingen och blev svenska folkets stora hatälskling.

I övrigt har fruarna kommit och gått. Det är väl få av oss som minns så mycket av Lena Joltons, Päivi Häckers eller Margareta Svenssons förehavanden. Eller Siv Cottons för den delen – Siv som har plockats fram ur frysboxen lagom till jubileumssäsongen som precis dragit igång – en säsong som av inledningen att döma kämpar med näbbar och klor för att fortfarande kännas relevant. Och det går inte värst vidare.


Nog för att Ankas utspel där i 00-talets slutsuck var en högst medveten och välregisserad provokation redan då, men det slog an någon ny spännande nerv i det försynta svenska hemmet. Hollywoodfruarnas leverne fullkomligt pyrde av snackismaterial. Den skeva jämställdhetssynen, den avslappnade attityden till utseendefixering och flirtandet med den amerikanska vapenvurmen. Men det var som sagt längesen. Vi går snart in på 20-talet och ankdammen som Hollywoodfruarna trampar vatten i, känns översvämmad för länge, länge sedan.

I säsongspremiären är det exempelvis dags för den traditionella frulunchen där gänget träffas och bråkar. Problemet är att varken regissör eller fruarna själva verkar ha några idéer kvar till vad de ska tjafsa om längre. Det hela landar i att Gunilla Persson och Åsa Vesterlund ignorerar varandra. Ni hör ju. Bra tv. Man tror dessutom faktiskt noll och inget på att de över huvud taget är ovänner på riktigt.


De försöker sig även i brist på en Anna Anka-rubrik såhär 10 år senare att leva kvar i glansen från fellatio-gate – när Maria och Åsa ska gå och få en ”penis facial”. Hej och hå! Det låter ju ändå rätt snuskigt. Men nja, detta är endast clickbait – något som lockar till klick men inte levererar innehåll. En penis facial är en populär ansiktsbehandling bland Hollywoodstjärnor, som sägs innehålla extrakt från koreansk bebisförhud – men som i själva verket bara är en syntetisk produkt med samma elastiska egenskaper.

Så summa summarum: Åsa och Maria går på spa. Roligare än så är det inte. Hollywoodfruarnas liv har tappat sitt snackisvärde och TV3 ska nog tacka sin lyckliga stjärna för att Gunilla Persson fortfarande är en karaktär som Sverige inte kan få nog av.

Hollywoodsverige ekar tomt som det är redan nu, men utan henne skulle det bli fullständigt ihåligt.


VECKANS…

… FÖRSMAK: Trailern till nya Ryan Murphy-serien ”The politician” ser inget annat än otroligt lovande ut. Payton har bestämt sig för att bli USA:s president och inleder med att kandidera till elevrådet. Rollistan innehåller Gwyneth Paltrow, Jessica Lange, Bette Midler och January Jones för att nämna en handfull. Känns på förhand som given succé.
… MUSIK: Om du missade ”David Bowie – the last five years” på SVT i torsdags så kommer ett par nya chanser i helgen. Dokumentären från 2018 kretsar kring popikonens tre sista stora projekt där historien om hans sista tid i livet knyts ihop genom berättelser från vänner och tidigare opublicerat bildmaterial.… UPPMANING: De flesta verkar ha gett upp den för flera säsonger sen och jag ska inte ljuga – jag har varit nära i vissa stunder jag med. Men det hade varit ett misstag och jag kan inte göra annat än att uppmana er alla att se klart sista säsongen av ”Orange is the new black”, Netflix. Har knappt sett maken till en lika känslostark och värdig avslutning. Är fortfarande golvad.


… DOKUMENTÄR: Våren 1993 omringar FBI Mount Carmel Ranch i Texas – en belägring som ska vara i 50 dagar och kräva 86 offer. Tidigare medlemmar åker tillbaka till brottsplatsen och berättar historien om David Koresh och hans davidianer i ”Undergångssekten – vansinnesdådet i Waco” – en tvådelad miniserie på SVT Play. Fascineras man av sektliv är detta ett måste.
… FRÅGESPORT: Quizhösten har smygit igång och ”Alla mot alla med Filip och Fredrik” är ett gott substitut i väntan på att ”På spåret” är tillbaka i vinter.


ANNONS