En perfekt serie för Sylvester Stallone

Den 76-årige filmikonen tar klivet över till tv i ”Yellowstone”-skaparens nya ”Tulsa king”

”Tulsa king”.
”Tulsa king”.

TV-RECENSION Legendaren Sylvester Stallone gör sin stora tv-debut vid 76 års ålder, i en serie som är skräddarsydd för hans specifika stjärnkvaliteter.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Tulsa king

SkyShowtime

Del 1-2

Av Taylor Sheridan, med Sylvester Stallone, Andrea Savage, Martin Starr, Jay Will, Max Casella, Domenick Lombardozzi, Garrett Hedlund, Dana Delany.


KRIMINALDRAMAKOMEDI Skaparen Taylor Sheridan är den produktiva mannen bakom, bland annat, ”Yellowstone”, som har blivit så inflytelserik att hans verk numera anses ha ett helt eget universum, ”Sheridan-verse”. 

Showrunnern Terence Winter är HBO-veteranen som, innan han skapade gangsterdramat ”Boardwalk empire”, jobbade som manusförfattare och producent för ”Sopranos”, och senare blev Oscarsnominerad för manuset till Scorseses ”The wolf of Wall Street”.

Stjärnan, och medproducenten, Sylvester Stallone är Sylvester Stallone. En legendar som vid 76 års ålder nu ger sig ut på oprövat tv-territorium, i en serie om en åldrande man på främmande mark, i en främmande tid.

Han spelar Dwight Manfredi, en New York-gangster som har tillbringat en tredjedel av sitt liv i fängelse och när han nu äntligen blir frigiven förväntar sig att bli belönad för sin stoiska tystnad.

Men det är nya tider, även hos maffian, och i stället för att få tillbaka sin gamla plats som capo vid bossens sida, blir han skickad till Mellanvästern, för att etablera en verksamhet i Tulsa, Oklahoma.

Där är han en fisk på torra land. En typisk amerikansk-italiensk mafioso nedsläppt i bibelbältet, bland honky tonk, kyrkor och bönder. Men också en relik från förr, som saknar telefoner med sladd, kontanter och könsbestämda personliga pronomen.

”Tulsa king”.
”Tulsa king”.

Men han kämpar på. Han skaffar sig en sidekick i form av en chaufför (Jay Will), en potentiell vän i en lokal barägare (Garrett Hedlund) som också har suttit inne, och en ofrivillig, oftast stenad, affärspartner på ett marijuana-apotek (Martin Starr).

Det finns, såklart, en kvinna (Andrea Savage) med i bilden också, och någonstans en familj, som han gav upp för karriären och nu sörjer.

Med tanke på upphovsmännen ligger det nära till hands att kalla ”Tulsa king” för en sorts kombination av ”Sopranos” och ”Yellowstone”. Men en bättre liknelse är egentligen NRK:s (och sedermera Netflix) ”Lilyhammer”, med Steven van Zandt som en New York-gangster som börjar på en ny kula i Norge.

För ”Tulsa king” är, åtminstone initialt, minst lika mycket komedi som drama, och en serie som är ute efter att underhålla, snarare än att bli tagen på speciellt stort allvar. 

Det är inte en speciellt raffinerad serie. Humorn, våldet och de små stråken av vemod gifter sig inte helt sömlöst.

Men det är en perfekt serie för Stallone och hans patenterade blandning av karisma, hjärta och (fortfarande) massiva muskler.


”Tulsa king” har premiär på SkyShowtime den 28 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE