”Det är ett hån – mot tittarna”

Av: Anna Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:

”Så ska det låta”-Putte: Byt i så fall ut Settman också

1 av 3 | Foto: Foto: FELIPE MORALES
”PROGRAMMET BLIR LIDANDE” Putte Nelsson är upprörd över att SVT vill kvotera bort honom och Stefan Gunnarsson för att i stället ha kvinnliga pianister. ”Vi hade en audition för fem år sedan där de bästa valdes ut och jag tror att programmet blir lidande”, säger Nelsson.

SVT vill kvotera bort de populära ”Så ska det låta”-pianisterna Stefan Gunnarsson och Putte Nelsson – trots folkstorm på Facebook.

– Det här är ett hån mot tittarna. Programmet blir lidande, säger Putte Nelsson.

”Så ska det låta”-pianisten Putte Nelsson, 38, är besviken över SVT:s beslut att välja bort honom och pianistkollegan Stefan Gunnarsson, 41.

– Rent generellt är jag mot könskvotering. Om jag blir sjuk och måste opereras vill jag ha den bästa läkaren. Sedan spelar det inte någon roll om det är en tjej eller kille, säger Nelsson.

I går förklarade Per Rodelius, projektledare på SVT, deras agerande för Nöjesbladet så här:

– Vi tittar efter kvinnliga förmågor eftersom vi vill utveckla programmet.

Putte Nelsson menar att SVT självklart får göra som de vill.

– Men vi hade en audition för fem år sedan där de bästa valdes ut och jag tror att programmet blir lidande. Det är ett svek mot tittarna som faktiskt betalar licenspengar för att få det bästa.

Stöd från Facebook

Varken Putte eller Stefan har fått kritik från tittarna. De är mycket omtyckta och på Facebook finns flera intressegrupper. Putte har fått många stöttande meddelanden därifrån.

– Min familj och mina vänner stöttar mig också, men självklart är de väldigt partiska, säger Putte och skrattar.

Men bakom skrattet döljer sig ett allvar.

Vill SVT verkligen göra en förändring som innebär fler kvinnor i rutan bör de även överväga att byta ut programledaren Peter Settman, 41, menar Putte Nelsson.

– Peter Settman har ju en mer framträdande roll än jag och Stefan så i sådana fall borde de ju byta ut honom också. Det skulle ge ännu mer verkan.

”Massor med jobb”

Under ett helt år har Putte känt till programmets nya könspolitik. Det har grusat hans arbetsglädje.

– Man vill ju inte vara något andrahandsval och Stefan är av samma mening.

Putte har dock hållit skenet uppe. Han tycker trots allt att ”Så ska det låta” är ett fantastiskt roligt program att jobba med.

Än så länge har ingen förändring genomförts. Flera kvinnliga pianister har tackat nej.

Efter semestern ska SVT ta beslut om de folkkära pianisterna får vara kvar. Putte vet inte om han tackar ja om han får frågan.

– Jag har inte bestämt mig ännu. Men jag framstår som ett offer. Jag har massor med andra jobb och klarar mig alltid.

Publicerad: