Mors dag: De fem mustigaste mammorna i rutan

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TV4/HBO/Sky Atlantic/Hulu/ABC.

Dags att hylla alla mammor!
Här är fem favoriter på tv-fronten just nu.

Foto: TV4.

1. Klara i ”Sjölyckan”


Malin Cederbladh är suverän på att spela lite irriterande typer. Hennes Klara i "Sjölyckan" är visserligen inte i närheten av lika enerverande som hennes "Solsidan"-personlighet Anette – men helt lätt är hon inte heller, utan hon vet alltid bäst, lägger sig i allt, tror att hon är ansvarig för allt, konfronterar och kontrollerar.
Klart bäst i serien.
Se henne på: TV4 Play.


Foto: HBO.

2. Maeve i "Westworld"


Säsong två av HBO:s stora sci-fi- och västern-mashup konfunderar på gränsen till för mycket. Och i väntan på att saker ska klarna (i säsongsfinalen?) är den storytråd som är både lättast och roligast att följa den om den före detta bordellmamma-roboten Maeve (Thandie Newton), som utrustad med nya, coola superkrafter och något för serien så okaraktäristiskt som humor, är på jakt efter sin förlorade dotter.
Säsongens klara höjdpunkt hittills är det senaste avsnittet, "Akane no mai", där hon och hennes gäng förs till den enormt snygga Shogun-världen.
Se henne på: HBO Nordic.


Foto: Sky Atlantic.

3. Eleanor i "Patrick Melrose"


I del två av den mycket härliga miniserien "Patrick Melrose", om den heroinberoende överklassmannen Patrick Melrose (Benedict Cumberbatch) – vars barndom var ett välbärgat helvete – dyker favoriten Jennifer Jason Leigh upp som tv:s förmodligen sämsta mamma just nu. En kvinna med massor av pengar men ingen som helst ryggrad, som inte står ut med tillvaron nykter och väljer att titta bort när hennes man plågar deras son.
Med en mamma som Eleanor Melrose behöver man så att säga inga fiender.

En vidrig figur - men lysande skådespeleri.
Se henne på: HBO Nordic.


Foto: Hulu.

4. Holly i "The handmaid's tale"


Det är i tillbakablickarna i avsnitt tre av säsong två ("Baggage") som ärkeproffset Cherry Jones gör ett alldeles för kort men naggande gott gästspel som huvudkaraktären Junes (Elisabeth Moss) smarta och coola mamma. En radikal feminist som ifrågasätter sin dotters fokus på ett andefattigt jobb och på att leka mamma, pappa, barn, när vad hon verkligen borde göra är att stå på barrikaderna.
Se henne på: HBO Nordic.


Foto: ABC.

5. Jessica i "Fresh off the boat"


Bland amerikanska familjesitcoms är "Fresh off the boat", om den taiwanesiska familjen Huangs kulturkrockar i 90-talets Florida, en liten pärla, perfekt tonsatt med tidstypisk hiphop. Och roligast är ju absolut Constance Wu som den militanta mamman Jessica, som är hård, på hugget och allmänt förträfflig.
Se henne på: Viafree och Viaplay.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE