Författarna får egen tv-show

TV

Läckberg och Rudberg ska ge skrivtips i TV 4 Plus

Foto: glimten i ögat I succéförfattarna Denise Rudbergs och Camilla Läckbergs program coachas en debutant tills boken publicerats.

Först succéförfattare. Nu får Camilla Läckberg, 33, och Denise Rudberg, 36, även ett eget tv-program.

- Jag är skräckslagen, men kittlas samtidigt av tanken på att få göra ett annorlunda bokmagasin, säger Camilla Läckberg.

Varken hon eller Denise har något emot de redan existerande litteraturprogrammen i tv. Som SVT:s ”Bokbussen” eller ”Babel”. Men båda tände direkt när de blev erbjudna att leda ett lite annorlunda bokprogram i TV 4 Plus. Med lite mer glamour, glimten i ögat och skrivtips.

- Jag har mycket kontakt med mina läsare, många är själva sugna på att skriva, det alla är ute efter är ”receptet” på att få ihop en bok och ett sådant tv-program har aldrig funnits, säger Denise.

Coachar en debutant

Ett genomgående inslag i programserien ”Läckberg & Rudberg” blir att de båda framgångsrika författarna coachar en debutant, fram tills att boken publiceras.

”Inga hard feelings”

Andra inslag blir författarporträtt och -intervjuer, boktips och att man tar upp olika trender inom litteraturen.

- Det är mer fördelar än nackdelar, tycker Camilla, om att själv vara författare och göra porträtt på kollegor.

Men kan du till exempel intervjua Leif G W Persson, som sa elaka saker om dig i ”deckardrottningsdebatten”?

- Absolut. Det är inga hard feelings. Man måste skilja på sak och person. Man kan inte begära att alla kollegor ska tycka om ens böcker.

Är nära vänner

Både hon och Denise tycker programledarjobbet underlättas av att de är nära vänner privat.

- Vi började mejla till varandra. Inför bokmässan i Göteborg för några år sedan träffades vi och gick ut och köpte jeans ihop. Sedan dess har vi umgåtts, berättar Denise, som erkänner att hon är nervös inför tv-debuten. Camilla säger ”skräckslagen”, men tillägger:

- Jag har svårt att säga nej till roliga saker.

Det blir totalt tio program, med start i november.