”Success” – bekant rätt serverad med Balkan-krydda

avKarolina Fjellborg

Foto: HBO Europe.

TV-RECENSION Fyra främlingars liv vävs samman av en dramatisk händelse, i den kroatiska HBO-serien ”Success”.


Success
HBO Nordic
Miniserie i sex delar
Manus av Marjan Alčevski, regi av Danis Tanović, med bl a Uliks Fehmiu, Toni Gojanović, Iva Mihalić, Tara Thaller och Marija Škaričić.


DRAMA Fyra omaka främlingars liv knyts samman av en dramatisk händelse.
Kärnan i HBO Europes första kroatiska serie är tämligen bekant – men skådeplatsen, språket och de kulturella egenheterna ger ändå sexdelade "Success" en del intressanta särdrag.
Handlingen utspelar sig i huvudstaden Zagreb, och kretsar alltså kring fyra personer.
Kiki (Toni Gojanović), som har en sjuk son och stora ekonomiska problem efter att ha blivit av med jobbet, och försöker rädda sig själv och sin familj från vräkning.
Vinka (Iva Mihalić). En banktjänstekvinna ur medelklassen, som lever i ett stendött äktenskap med en spelmissbrukande man.
Den framgångsrike arkitekten Haris (Uliks Fehmiu), vars nyutvecklade samvete har satt honom på kollisionskurs med den hänsynslöse, orimligt mäktige affärsmannen (läs gangstern i kostym) Lujo Kralj (Borut Veselko).
Och Blanka (Tara Thaller). En arg och trasig tjej i äldre tonåren som misshandlas på olika sätt av både sin alkoholiserade pappa och sin svinaktige pojkvän – och har en attityd som så att säga bara är snäppet anständigare än hennes garderob.
De befinner sig alla i trängda situationer, och ännu värre blir det efter ett sent, slumpartat och våldsamt möte utanför ett lägenhetskomplex, som lämnar en ung man med maffiakoppling död – och de fyra med varierande mängder blod på händerna.
Nu måste de hålla ihop och försöka hålla sig flytande, fria och vid liv, medan den envisa polisen Kalic (Marija Škaričić) – som själv sedan gammalt har ett horn i sidan till just Lujo Kralj – lägger bitarna i ett pussel fullt av korruption, våld, organiserad brottslighet och desperata beslut.
"Success" tar sin tid på sig att komma i gång och ger oss egentligen ingenting rent storymässigt som inte redan har gjorts bättre på annat håll. Men snygg regi av bosniske Danis Tanović, intressanta karaktärer och en del inspirerade, oväntade val i kombination med ett hårt men kärleksfullt porträtt av Zagreb, resulterar ändå i en sevärd serie.
Något för den som vill prova en välkänd rätt serverad med lite annorlunda, lokala kryddor.


”Success” har premiär på HBO Nordic den 6 januari.


Se det här också: Den som vill se mer tv från Kroatien kan spana in "The paper". Två säsonger finns på Netflix.


Visste du att... Danis Tanović vann en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film 2002, för sin "Ingenmansland"?


Just nu... väntar vi på HBO Nordics första svenska originalserie. Någon gång under året ska det nämligen bli premiär för Lukas Moodyssons komediserie "Gösta".


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ARTIKELN HANDLAR OM