Lassgård: Jag gick i högklackat varje kväll

TV

Rolf Lassgård om det tuffa könsbytet – från
kvinna i "Hairspray" till man i "Den fördömde" .

1 av 4

Från uppsminkat fruntimmer i ”Hairspray” till osympatisk kriminalpsykolog.

Inspelningen av nya ”Den fördömde” blev allt annat än lätt.

Förvandlingen krävde vakter som såg till att Rolf Lassgård inte föll tillbaka i sina kvinnliga manér.

Förra året hyllades skådespelaren Rolf Lassgård, 55, för hans nya karriär i högklackat, när han spelade Edna Turnblad i musikalen ”Hairspray”.

Fyra dagar efter den sista föreställningen på Chinateatern i Stockholm började inspelningarna av SVT-serien ”Den fördömde” som har premiär i dag.

Rollen som kriminalpsykologen Sebastian Bergman var perfekt för att göra sig av med tanten och kvinnliga manér.

– Edna var en fantastisk figur att spela, så det var tufft, säger Rolf Lassgård till Nöjesbladet.

Rolf skrattar.

Han ställer sig upp och demonstrerar genom att ha tyngden på ena höften hur svårt det var inför musikalrollen att lära sig saker som att stå som en kvinna.

– Jag gick i högklackat varje kväll, rörde mig på ett speciellt sätt. Jag visste att det skulle bli kämpigt. Min son sa flera gånger, ”sluta pappa, gör inte så där”, när jag gör något som Edna.

I de två långfilmslånga avsnitten av ”Den fördömde” spelar Lassgård å ena sidan briljant kriminalpsykolog. Och å andra sidan sexmissbrukare med ett svart förflutet.

”Självdestruktivt vrak”

Sebastian Bergman var på topp. Han hade ett bra jobb, kärlek och en dotter. Men tsunamin i Thailand tog allt i från honom.? När tv-tittarna träffar Bergman är han ett självdestruktivt vrak. Men dras återigen in i en brottsutredning om mordet på en ung pojke.

Trots att han genom åren har spelat i polisfilmer som ”Wallander”, ”Beck” och polis i ”Jägarna” var rollen inte helt enkel att spela.

– Jag hade vakter under inspelningen som fick hålla koll på mina kvinnliga drag. Det finns ett ställe i serien där Ednas kvinnliga gestik slinker igenom, men jag tänker inte säga var... Det satt en kille som bevakade skärmen så jag skulle slippa tänka på det. Jag hade det i huvudet hela tiden, säger Rolf.

För filmernas manus står Michael Hjorth på produktionsbolaget Tre vänner tillsammans med författaren och före detta SVT-nöjes­chefen Hans Rosenfeldt. De två har skrivit Wallanderfilmen ”Pyramiden” och det var just Lassgårds arbete med Wallander och Tre vänner som initierade ”Den fördömde”.

Rollspel med en psykolog

Rolf Lassgård fick därför vara med och skapa karaktären Sebastian.

– Jag fick vara med och bestämma över karaktären. Vi brainstormade på en karaktär, och så föddes Sebastian. Det är en lyxtillvaro att få uttala sig om manus och vara med i den processen, säger Rolf Lassgård.

Rolf själv beskriver karaktären som gränslös.

– Inför inspelningen träffade jag en psykolog som analyserade karaktären och vi hade rollspel i soffan. Vi gjorde en fejkad tv-intervju då jag spelade Sebastian. Han har ju otroligt utmanade karaktärsdrag.

Såld till utlandet

Det är inte lika mycket action i Rolfs privatliv.

– Mitt liv är totala motsatsen mot Sebastian. Jag är gift sedan lång tid tillbaka och har tre barn.

”Den fördömde” har också blivit en bok som heter ”Den fördolde”, vars rättigheter har sålts till flera länder. Även tv-serien är såld till utlandet.

Blir det fler långfilmer om Sebastian?

– Jag vill verkligen se hur det går för Sebastian, säger Rolf.

– Vi har idéer på vad vi kan hitta på. Vi håller tummarna för det. SVT har inte kommit med besked ännu, men indikationen är så. Signalerna vi får är att det kommer fler, säger manusförfattaren Hans Rosenfeldt.