Stefan Schwarz om pärsen i Superstars: ”Man fick panik”

1 av 7
TV

Stefan Schwarz undviker gärna att bada.

Respekten för vatten kom efter en traumatisk olycka i barndomen – men i ”Superstars” tvingas han möta sin rädsla.

– Det blev väldigt obehagligt, säger han till Nöjesbladet.

Tidigare fotbollsproffset och landslagsspelaren Stefan Schwarz, 48, har bott i portugisiska badorten Cascais i drygt 18 år. Men själv badar han inte. Det har kanske blivit – som mest – ett tiotal dopp i havet eller poolen hemma, säger han.

Och det finns en enkel förklaring till det:

Stefan Schwarz har haft en enorm respekt för vatten så länge han kan minnas.

Men i tisdagens avsnitt av ”Superstars” tvingas han möta sina stora rädsla.

– Man kände sig inte bekväm, berättar han.

”Det har satt sina spår”

Allt började på en semesterresa i Tyskland när Stefan Schwarz var liten. Han ramlade ner i en bassäng på ett stort friluftsbad – och sjönk till botten. Han såg ljus och siluetter röra sig som i slow motion ovanför vattenytan. Plötsligt stoppade en främmande man ner händerna och drog upp Stefan Schwarz ur bassängen. Allt slutade väl – men Stefan var märkt för livet.

– Det har ju satt sina spår. Det är helt okej när man kan känna botten och har vatten till brösthöjd kanske, då har man en viss säkerhet. Men när man inte känner botten så kommer det en viss oroskänsla, säger han.

Sedan dess har han undvikit vatten och bara utsatt sig för det i situationer där han verkligen varit tvungen.

– Jag kommer ihåg att det var obligatorisk simning i skolan. Det var inte så kul, men där hade vi en bassäng där man bottnade. Jag och min bästa kompis, som var bättre än mig på att simma, brukade i regel gå på botten och så rörde vi armarna bara.

Lyckades ni lura läraren?

– Han tyckte kanske inte att det var lönt... Men jag tog något märke, som fisken.

Men i ”Superstars” kommer han inte undan. I tisdagens avsnitt ska herrarna göra upp i 100 meter frisim – och Stefan Schwarz sätts på prov.

– Det värsta var egentligen starten. När man stod på startpallen och visste att man skulle dyka ner i vattnet. När jag är där under vattnet så känns det som en liten torktumlare. Man tappar helt orienteringen. Jag har ingen kontroll över situationen.

”Man fick panik”

Vinnarskallen tog över. Att krångla sig ur tävlingsmomentet fanns det aldrig en tanke på.

– Har man gett sig in i det, så ska man slutföra det. Det är inget som jag kommer försöker göra om i framtiden, säger Stefan Schwarz och fortsätter:

– Jag tänkte att jag får göra ett riktigt magplask, så jag inte åker för långt ner. Jag tog upp huvudet nästan direkt igen. Sedan försökte jag bara komma i mål, men det var jobbigt. Det var nog några andra som körde om mig nästan tre, fyra gånger, kändes det som, men det kändes bra att bara komma i mål. Det var någon gång i simbassängen då man kände i några sekunder att man fick panik.

Kände du att du fruktade för ditt liv, när paniken kom över dig?

– Nej, men det blev väldigt obehagligt. Men att få prova på och känna att man klarar av det var riktigt skönt. Det kändes som en personlig seger.

Det sägs att man övervinner sina fobier genom att möta dem. Men i Stefan Schwarz fall är respekten för vatten lika stor idag, trots sin medverkan i ”Superstars”.

– Jag har inte varit i vatten sedan dess, säger han med ett skratt.

Superstars sänds tisdagar klockan 21.00 på Kanal 5.

Foto: Kanal 5
”Superstars”-deltagarna.
Visste du det här om Jessica Almenäs? 00:21
ARTIKELN HANDLAR OM