TV-doktorns uttalande kritiseras av hudläkare

Av: Sofia Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13 | Foto: TV4
FÖRVANDLINGEN Tv-läkaren före och efter sin solsemester.

Läkaren Mikael Sandström försvarar sin chockbruna hy i ”Nyhetsmorgon” och säger att hemligheten med att sola är att inte bränna sig.

– Det stämmer inte, säger hudläkare Margareta Frohm-Nilsson till Nöjesbladet.

När TV-doktorn Mikael Sandström dök upp med sin solbränna i ”Nyhetsmorgon” fick han frågan av Tilde de Paula om man verkligen får sola så mycket.

– Ja, om man sprider ut det över tid. Man ska inte sola allt på en gång. Hemligheten med att sola sig är att inte bränna sig, säger han i programmet.

”Kan öka risken för hudcancer”

Margareta Frohm-Nilsson är hudläkare på Karolinska universitetssjukhuset. Hon har själv inte sett klippet där Mikael Sandström gästar ”Nyhetsmorgon”. Men hon håller inte med honom om att det är okej att sola sig så länge man inte bränner sig.

– Nej, där håller jag inte med. Den totala mängd sol som man utsätter sig för genom åren spelar en viktig roll. Så om man generellt solar för mycket har man en ökad risk för att utveckla hudcancer, säger hon.

Hennes råd är att ligga i solen max en halvtimme per dag.

Skandinavier solar generellt för mycket

– Det viktigaste är att inte ligga och pressa. Men allt beror givetvis på var på jordklotet man befinner sig, vilken hudtyp man har och vilken årstid det är.

Enligt henne dyker det upp cirka 3000 nya fall av hudcancer varje år i Sverige.

– Människor med skandinaviskt ursprung är generellt ganska känsliga för solen.

Nöjesbladet har sökt Mikael Sandström för en kommentar.

Publicerad: