Anette Norberg om kampen mot cancern

avChristoffer Nilsson

TV

Anette Norberg avslöjar sin tuffa tid: Jag var tvungen att berätta

1 av 5

Här avslöjar Anette Norberg vad bara de närmaste visste.

I kvällens ”Mästarnas mästare” talar hon ut om sin tuffa kamp mot cancern.

– Jag kände mig tvungen att berätta, säger curling­legendaren.

Från pruttskämt till dödligt allvar.

I kvällens säsongspremiär av SVT:s ”Mästarnas mästare” blir det tvära kast mellan känslolägena.

Efter att Magnus Muhrén, 40, satt sig på en pruttkudde under middagen börjar idrottshjältarna i den första gruppen att prata om sina förberedelser inför tävlingsprogrammet.

Då berättar Anette Norberg, 48, att hon knappt har förberett sig alls.

Orsaken?

Hon hade en cancer­sjukdom att besegra.

Vid tiden för inspelningarna, i början av september 2014, visste endast de närmaste att den dubbla OS-guldmedaljören sommaren dessförinnan diagnostiserats med bröstcancer.

”Väldigt känslosamt”

Det är efter att Glenn Hysén, 55, frågat henne vilken typ av sjukdom hon haft som hon berättar om den tuffa kampen mot cancern. Enligt Anette Norberg berättade hon för att hon ville, och inte för att hon pressades till det.

– Det blev väldigt känslosamt. Jag var inte riktigt beredd på det men kände mig tvungen att berätta för det var ju en stor anledning till att jag inte hade förberett mig så mycket. Jag kunde inte sitta och ljuga dem rätt upp i ansiktet. Det hade inte känts bra, säger hon.

Opererade bort bröstet

Under behandlingen opererade hon bort sitt ena bröst. Hon fick cellgifter och strålbehandlades fram till januari förra året. Hon beskriver det själv som att kroppen kändes sargad.

Ändå tvekade hon aldrig att tacka ja till de både fysiskt och mentalt krävande inspelningarna.

– Jag tackade ja med inställningen att jag bara kan göra så mycket som jag orkar. Man får också lite distans till olika saker i livet när man har gått igenom en sådan sak. Man inser att det finns värre saker än att förlora en tävling i ”Mästarnas mästare”, säger hon.

Inför programmet uppger Norberg, som sedan i fjol är färdigbehandlad, att hon känner sig trygg med hur SVT hanterar det känsliga materialet.

– Det här var första gången som jag berättade för någon utanför familjen. Att göra det inför kameror blev lite speciellt. Jag har inte sett hur de har klippt ihop det men det kändes rätt att berätta det där och då, säger hon.

Här är ALLT du inte visste om ”Mästarna” – Otrohet, pyramidspel och knarkskandaler

Det här är Anette

Namn: Anette Charlotte Norberg.

Ålder: 48 år.

Bor: Hus på Ekerö.

Yrke: Produktchef på försäkrings­bolag. Före detta curlingspelare.

Meriter i urval: OS-guld 2006 och 2010, VM-guld 2005, 2006 och 2011 samt sju EM-guld.

Aktuell: Som en av deltagarna i årets ”Mästarnas mästare” på SVT.

Premiär i kväll - här är deltagarna

Glenn Hysén, 55, fotboll.

Meriter i urval: Vann Uefacupen med IFK Göteborg 1982 och 1987 och blev svensk mästare tre gånger. Som utlandsproffs i England vann han både ligan och FA-cupen med Liverpool. Har spelat 68 landskamper för Sverige och vunnit Guldbollen två gånger.

Björn Lind, 37, längd­skidor.

Meriter i urval: I OS i Turin 2006 tog han guld i sprint och sprintstafett. Vann sprintvärlds­cupen säsongen 2005/2006. 2007 utsågs han till Årets manliga idrottare på Idrottsgalan.

Danijela Rundqvist, 30, ishockey.

Meriter i urval: Med landslaget har hon vunnit OS- silver i Turin 2006 och OS-brons i Salt Lake City 2002 samt två VM-brons. Blivit svensk mästare tre gånger och vunnit EM för klubblag fem gånger.

Anette Norberg, 48, curling.

Meriter i urval: Se faktarutan här intill.

Magnus Muhrén, 40, bandy.

Meriter i urval: Fem- faldig svensk mästare med Sandvikens AIK. Med klubben vann han även Världscupen 2002. VM-vinnare med svenska bandylandslaget 1997, 2003 och 2005.

Anna Olsson, 51, kanot.

Meriter i urval: Guld och silver i OS i Los Angeles 1984, bronsmedaljör i de olympiska spelen i Barcelona 1992 och Atlanta 1996. Har även tagit hem många VM-medaljer varav den ädlaste var guldpengen i Köpenhamn 1993.

Helen A Johansson, 53, trav.

Sara Eriksson Dikanda, 41, brottning. Anna Carin Zidek, 41, skidskytte.

Frank Andersson, 58, brottning.

Tomas Jonsson, 54, ishockey.

Patrik Andersson, 43, fotboll.

ARTIKELN HANDLAR OM