SR ger grönt ljus för Strömstedts SD-låt

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

”Det finns ett förhöjt nyhetsintresse”

1 av 4
Niklas Strömstedt berättar nu varför han hoppade på SD och flera invandrarfientliga sajter. ”Jag är rädd. För rasismen och för hatet som sätter flyktingförläggningar i brand och säger att det finns ett ’vi’ som har rättigheter, och ett ’dem’ som får skylla sig själva att de råkade födas någon annanstans”, skriver han i ett brev.

Sveriges Radio har tidigare stoppat politiska låtar.

Men Niklas Strömstedts kampsång mot SD får grönt ljus.

– Den är ganska generell, säger Jonas Westman på SR.

I slutet av 2013 fattade Sveriges Radio beslutet att Timbuktus och Kartellens kontroversiella låt ”Svarta duvor och vissna liljor” inte får spelas okommenterad. Anledningen var att låten har ett ”våldsamt innehåll” och att den är ett ”ställningstagande mot Sverigedemokraterna och Moderaterna”. Beslutet innebar att låten inte kan ingå i det vanliga musikflödet och därmed stoppades den i praktiken.

Men Niklas Strömstedts omtalade låt ”Lyckolandet”, som spelades i TV4:s ”Så mycket bättre igår”, får grönt ljus av Sveriges Radio, trots att sångaren tar avstånd från Sverigedemokraterna i texten.

– Vi brukar köra alla låtarna från programmet under veckan fram tills att nästa program sänds eftersom att det finns ett stort intresse, säger Jonas Westman, chef för musikläggningen på Sveriges Radio.

Ser inga problem med texten

Trots det politiska budskapet anser Jonas Westman inte att låten är problematisk.

– Han är väl inte helt positiv till ett av våra riksdagspartier men överlag är det en ganska generellt hållen låt som handlar om flyktingkatastrofen, så ja vi kommer nog att lira den ett par gånger, säger han och tillägger:

– Nu finns det också ett förhöjt nyhetsintresse för den.

”Vi spelar alla de här låtarna”

Jonas Westman poängterar att Sveriges Radio inte väljer att spela låten på grund av dess innehåll utan för att den har ett nyhetsvärde.

– Det är inte så att vi väljer att spela den på grund av det, vi spelar alla de här låtarna, säger han.

Publicerad: