Stjärnornas skräck: Slottet

TV

Helena Bergström: Vi är extremt rädda

1 av 6 | Foto: Helena Bergström, 50, Harriett Andersson, 82, Rikard Wolff, 56, Özz Nûjen, 39, och Örjan Ramberg, 66 är aktuella i nya ”Stjärnorna på slottet”.

Stjärnornas största skräck: slottet.

Allt bråk har gett succé-programmet dåligt rykte.

– Folk är extremt rädda, säger Helena Bergström.

Dags igen.

I går installerade sig Helena Bergström, 50, Rikard Wolff, 56, Örjan Ramberg, 66, och Özz Nûjen, 39, på Bjärsjölagårds slott i Skåne.

De spelar in nionde säsongen av det populära SVT-programmet ”Stjärnorna på slottet”.

Helena Bergström var spindeln i nätet bakom årets laguppställning. Men det var inte solklart att hon själv skulle tacka ja.

Var spindeln i nätet

– Det är inte lätt att få folk att ställa upp i det här, för vi är extremt rädda, många av oss i vår bransch, säger hon.

Delvis beror skräcken på program-upplägget om utelämnande samtal, tror ­Helena Bergström men det är inte­ bara kravet på snyf­t­historier som spökar.

– Det är det här med att man måste lämna ut sig själv och så… Samtidigt får man prata till punkt här. Jag tror det blev en konstig grej med de första programmen när alla bråkade så mycket, säger hon.

Bråk redan från början

I första säsongen av Stjärnorna på slottet rök skådespelarna Börje Ahlstedt och Peter Harryson ihop och ­inspelningarna fick avbrytas för ett krismöte. I säsong tre hamnade Kerstin Dellert och Jonas Gardell på kant med varandra när Dellert kallade Gardell för ouppfostrad­ och hänsynslös.

Helena Bergström tror att en Börje Ahlstedt-effekt kan ligga till grund för branschens rädsla för programmet.

– Ja, det var väl när Börje bråkade som fan… Eller alla bråkade väl? Det pågick ett tag, att folk blev osams, säger hon.

Örjan Ramberg skriver också under på Ahlstedt-effekten.

– Det är lite så jag ser det också. Jag vill inte vara med i några konflikter. Absolut inte starta några eller medverka till att folk mår ­dåligt för att man ställer en fråga, säger han.

Samtidigt tror Örjan Ramberg att det intensiva in­spelningsschemat kan nöta på relationerna.

– Vi går upp tidiga morgnar, kör långbänk. Jag vet ­inte hur man kommer att ­reagera? Man får väl se allas ­sidor, säger han.

Hoppas på konfliktfritt

Eftersom de flesta av årets stjärnor på slottet känner varandra sedan tidigare ­hoppas Örjan Ramberg på en konfliktfri säsong. Att göra en Ahlstedt är det sista han vill.

– Jag vill inte ha det så. Jag tror inte att någon vill ha det så. Inte ens han själv (Börje Ahlstedt). Vad är det för mening med att sitta där och skälla ut folk? Det är ju meningslöst, ­säger han.

SVT:s strategi - känna in läget

I år känner de flesta stjärnorna redan varandra. De är vänner, och säger att de inte har någon lust att tjafsa. För SVT var det en strategi. 
– Det är nästan alltid så, att jag måste känna in läget, pejla lite och tänka på vilka som går bra ihop, säger Tina Gaffman, producent. 
Men ingen av deltagarna ska ha ställt några krav på SVT om fredade samtalsämnen.
– Nej, ingenting sådant, säger Tina Gaffman.

Dominoeffekten – så gick rekryteringen av stjärnorna till

Helena Bergström blir tillfrågad om att vara med. Hon ringer sin vän, Rikard Wolff, för att fråga om det inte är dags för honom att också ställa upp ­ i programmet. Vännerna spelade tillsammans i filmerna om Änglagård.

Rikard Wolff, som fått frågan tidigare, vill gärna ha med Harriet Andersson om det ska bli tal om saken. Han och Helena Bergström som spelat med Harriet Andersson i filmen Gossip åker hem till Andersson. De dricker varm choklad och övertalar henne att vara med.

– Jag har fått frågan en gång tidigare, men hade ingen lust då. Rikard ringde och han och Helena kom hem till mig. Det här gänget är anledningen till att jag tackar ja, säger Harriet Andersson.

Örjan Ramberg får sin andra för­frågan från SVT om att medverka i ”Stjärnorna på slottet”. När han hör att Harriet Andersson tackat ja bestämmer han sig för att också göra det. Ramberg har spelat i filmerna ”Sprängaren” och ”Paradiset” och på ­teatern med Helena Bergström, och känner både henne, Rikard Wolff och Harriet Andersson.

– När jag hörde att Harriet skulle vara med blev jag väldigt glad. Jag känner henne sedan många år och tycker mycket om henne, säger Ramberg.

Özz Nûjen tillfrågas om att vara med. Han tackar ja utan att ha någon relation till de andra stjärnorna.

–Jag tror på fullaste allvar att de ringde mig sist av alla. Jag tror att de hade avverkat alla skådisar, artister, dansbandsartister, säger han, skrattar och lägger till:

– Efter Östen med resten kom Özz Nûjen.

Enkät – vad kommer de fråga varandra?

1. Kommer du att ställa ­obekväma frågor?

2. Vilken fråga är du rädd för att svara på?

Harriet Andersson:

1: Jag kan inte säga någonting om vad jag kommer att göra. Det är en fråga om hur samtalet fort­löper.

2: Jag har rätten att säga: det får du inget svar på.

Helena Bergström:

1: Jag vill ha så naturliga snacks som möjligt. Jag är inte jätteintresserad av skandaler, men det blir väl några ändå, kan jag tänka mig.

2: Ingenting för jag parerar. Som offentlig person måste man ha något slags inre stopp.

Örjan Ramberg:

1: Jag ser fram emot att vi ska ha trevligt, sitta och prata, dricka och ha skoj.

2: Då säger jag bara att jag inte svarar på det. Vissa saker är jag inte tillgänglig för. Det gäller framförallt mitt privatliv. Det har redan nötts och blötts, med tjejer och allt sådant. Det vill jag inte prata om.

Özz Nûjen

1: Ja, jag är sådan som person. Jag är inte rädd för att ställa obekväma frågor.

2: OM jag vill att andra ska vara ärliga så måste jag också vara det, så klart.

Rikard Wolff:

1: Jag vill ju veta saker.

2: Jag är beredd att berätta allt som folk frågar mig.

Wolff skulle leda showen

Rikard Wolff, tackade ja till ”Stjärnorna på slottet” efter att ha blivit tillfrågad i flera år.

Första gången han fick frågan hade SVT en annan plan – han skulle bli programledare.

– Jag skulle bli någon slags slottsvärd, innan ­programmet såg ut som det gör nu, säger han.