Favoriten Filip Poon ute ur Sveriges mästerkock

Av: Natalie Demirian

Publicerad:
Uppdaterad:

Åkte ur efter smakprovet: ”Han var en vinnare i mina ögon”

1 av 6

Han har hyllats genom hela säsongen.

Men i kväll tog resan slut för Filip Poon, 19, i ”Sveriges mästerkock”.

– Det var oerhört tråkigt, speciellt att åka på grund av en skitgrej, säger han.

Efter en lagtävling, där Filip Poon tillhörde det förlorande laget, stod det klart att han skulle tävla mot Ludvig Brydolf och Susanna Bill i ett smaktest.

Där fick favoriten se sig slagen med ett poäng och sluta på en sjätteplats i matlagningstävlingen.

– Det var oerhört tråkigt, speciellt att åka på grund av en skitgrej, ett smakprov. Det hade känts roligare att åka ut på en maträtt. Det hade varit lite mer ”legit” liksom, säger han.

Jurymedlemmen Markus Aujalay säger att Filip slutade på topp i tävlingen.

– Att Filip åkte ut på ett smaktest tror jag var tur i oturen. Han slutade på topp och har visat att han verkligen är en duktig och talangfull matlagare. Hade nog känts tråkigare att åka ut på en rätt som han inte fick ihop då han hållit så oerhört hög nivå hela tiden, säger han.

Arga tittare

Efter programmet var flera tv-tittare arga och sociala medier kokade över av kommentarer där många menar att det inte är logiskt att han ena veckan kan ha lagat en av de bästa rätterna i programmets historia för att i nästa åka ut på ett smakprov av turkiskt godis.

– Även om Filip åkte ut så är han en vinnare i mina och säkert många andras ögon också, absolut, säger deltagaren Fredrik Jonsson.

Missade topp fem

Filip Poon har varit en av storfavoriterna under säsongen och har tokhyllats av juryn. Förra veckan golvades de av hans fläskkarré.

– Det hade varit jätteroligt att komma med i topp fem, det var målet med hela tävlingen kände jag. Men jag är jättenöjd med min insats. Det var en fantastisk rolig resa, en resa för livet.

Jobbar på Markus restaurang

Markus Aujalay gav Filip ett jobberbjudande efter att han åkt ut ur tävlingen och Leif Mannerström sa i programmet att ”när du tränat lite hos Markus är du välkommen hos mig efteråt”.

I dag har Filip en fast tjänst på Markus Aujalays restaurang Winterviken.

– Filip är extremt talangfull och det är inte ofta som man stöter på personer i den åldern som verkligen har det. Att bli duktig kock tar tid och han behöver nöta nöta i många år framöver. Han kommer gå långt, säger Markus Aujalay.

Filip Poon säger att han nu bygger på med erfarenhet från branchen.

– Det kommer förmodligen sluta med att jag jobbar hos Leif ett tag också, men inte alltför länge, utan personligen vill jag ut i världen och resa och upptäckta så många nya smaker som möjligt, säger han.

Publicerad: