Tuva fick styra över Lassgård

Av: Karolina Skoglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Hoppade in som regissör för nya norska tv-serien första gången de jobbade ihop

1 av 3 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
nya roller Tuva Novotny och Rolf Lassgård möttes för första gången på inspelningen i Norge – men utan att spela mot varandra. Dagen när Lassgård gjorde sina första scener för tv-serien ”Dag” höll Novotny i regin.

Tuva Novotny och Rolf Lassgård hade aldrig tidigare träffats. Men mötet genom den norska serien ”Dag” blev inte som de tänkt sig.

– Hon stod bakom kameran och regisserade mig, säger Rolf Lassgård.

I går kunde tv-tittarna notera att komediserien ”Dag”, som blivit succé i Norge, har två svenska namn i sin andra säsong. Utöver Tuva Novotny, 32, som spelar en av huvudrollerna, gör Rolf Lassgård, 56, en ny roll i serien.

Men svenskarnas första möte blev inte som Rolf Lassgård väntat sig.

– Vi har inga scener ihop och av någon konstig anledning har vi aldrig setts i andra sammanhang. Så plötsligt stod hon bakom kameran och skulle regissera ett av avsnitten. Men hon var jätteduktig, säger han.

Såg allt på en gång

Just nu skrivs det på en tredje säsong av serien. I den har regissören Øystein Karlsen lovat Tuva Novotny mer utrymme till regi.

– Om man ska börja någonstans så har det varit ett fantastiskt fint utgångsläge att få regissera det här gänget. Det är klart att jag får blodad tand, säger hon.

Lassgårds val att kliva på produktionen beskriver han som en förälskelse.

– Jag fick säsong ett i stället för ett manus. Så jag kollade på allt i ett sträck. När jag sedan läste manus hade jag redan blivit störtkär. Det var de starka karaktärerna och att serien både är rolig och på allvar som fick mig på fall, säger Rolf Lassgård.

Rollen han spelar är den enda karaktären i serien som talar svenska.

Beröm för språket

– Det gick inte ens diskussioner om att jag skulle prata norska. Det skulle ha varit alldeles för tidskrävande, säger han.

Samtidigt får Tuva Novotny, som talar norska i serien, mängder av beröm.

– Jag har levt med en norrman i tio år och har dessutom vuxit upp vid den norska gränsen, så förutsättningarna har varit bra. Men visst, jag har lätt för språk, säger hon.

Även om serien marknadsförs under kategorin humor präglas den hela tiden av en viss svärta.

– Ur skandinavisk synvinkel är formatet nytt. Dessutom har jag inte rört mig inom humor innan. Men när man närmar sig humor på ett icke-humoristiskt sätt, och resultatet blir roligt, är det en helt annan grej, säger Tuva Novotny.

Publicerad: