Idol

”Jag får känslan av uppgivenhet”

Av: 

Helena Trus

TV

LINKÖPING.

Låtvalen är deras egna. Veckans utmaning är "mitt genombrott", och idolerna avancerar till två framträdanden.

Men hur bra gör de ifrån sig? Nöjesbladets "idol"-krönikör Helena Trus följde genrepet minut för minut och spanade in artisternas dagsform.

Het, ljummen eller kall?

1. Robin Stjernberg

Låt 1: "Bohemian Rhapsody" - Queen

Låt 2: "Pride" (In the name of love) - U2

Jag går inte på något sätt i gång på U2-valet. Men att ge sig på en Queen-låt - med lunginflammation - är ungefär som att försöka bestiga Mount Everest utan klätterrep. Robin visar sig vara en expert på att dölja flåset på scenen. Synd att han skippade det hysteriska Queen-sticket dock, för han sticker inte riktigt ut. "Galileo, Galileo, Figaro, magnifico". Med det sätter vi punkt.

Status: LJUMMEN

2. Amanda Fondell

Låt 1: "Piece of my heart" - Janis Joplin

Låt 2: (I can’t get no) "Satisfaction" - The Rolling stones

Slå på tändaren, tänd ciggen, ta en sipp whiskey. Amanda skulle kunna stå på scenen utan strålkastare, iklädd en sopsäck och ändå lyckas vända numret till något intressant. Det får mig att undra varifrån hon plockar fram det där skitiga soundet. Och hur. Kontrasten till den där späda kroppen är inte bara spännande, utan också ett genialisk. Diggar att Fondellan helt skippat dansarna, med det sagt får jag ingen vidare satisfaction av det andra låtvalet.

Status: HET

3. Molly Pettersson Hammar

Låt 1: "Mama knows best" - Jessie J

Låt 2: Listen - Beyoncé

Molly besitter rösten som i alla fall Britney borde vilja köpa för miljoner. Men det är något med det första låtvalet jag inte hajar. Hur mycket jag än hör låten sätter den sig inte i minnet, och förmodligen inte i tittarnas heller.

Andra låtvalet är mer av ett klassiskt "Idol"-framträdande, en smäktande ballad som kommer gå som ett spjut mot idolfansens hjärtan.

Status: LJUMMEN

4. Amanda Persson

Låt 1: Since u been gone - Kelly Clarkson

Låt 2: No one - Alicia Keyes

Amanda har tyvärr vanan inne att hänga löst. Och stundtals får jag känslan av uppgivenhet. Det är mycket som händer på scenen första vändan, det liknar ett skoldisko med dansare som flaxar med armarna och hoppar på stolar. Nere på scenen står Amanda, som måste ta mer plats. Gillar henne bättre i Alicia Keys-popballaden som tar fram Amandas mjukare sidor.

Status: KALL

5. Moa Lignell

Låt 1: Go your own way - Fleetwood mac

Låt 2: Fields Of Gold - Sting

Det spelar ingen roll hur mycket jag älskar Moas röst, första vändan blir trist och intetsägande. Det beror inte på brist på talang, utan i vilket sammanhang hon syns i. Den stora "Idol"-scenen är inte ultimat för alla. Hon ska stå på en intimare scen, där hon sitter med gitarren i famnen, mer avskalat. Precis som när hon kör Eva Cassidy-tappningen på magnifika "Fields of gold". Dagsformen förvandlades från kall till ljummen.

Status: LJUMMEN

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Idol

Robin Stjernberg

Molly Hammar

Moa Lignell