Kristallklart – men räkna inte med en ny säsong

TV

Lundqvist: Man kan inte fortsätta i all oändlighet

Foto: Succéserie Lotta Tejle, Kjell Bergqvist och Maria Lundqvists ”30 grader i februari” har chans att vinna Årets-tv drama på Kristallengalan den 4 september.

I går nominerades ”30 ­grader i februari” till tv-­priset Kristallen.

Men det är fortfarande oklart ifall det blir en andra säsong av tittar­succén.

– Man behöver inte alltid förlänga i all oändlighet, ­säger skådespelaren Maria Lundqvist.

I våras visade SVT ­säsongsavslutningen av ­tittarsuccén ”30 grader i ­februari”. Dramaserien med Maria Lundqvist, 48, och Kjell Wilhelmsen, 45, i två av huvudrollerna, lockade ­nästan 1,5 ­miljoner tittare – per avsnitt.

Nominerad till tv-pris

I går nominerades programmet dessutom till ­tv-priset ­Kristallen i kategorin årets ­tv-drama.

Men tittarskaran kan ännu ­inte räkna med en andra ­säsong.

– Vi har inte tagit ett beslut ännu. Det är en fråga om ­vilka andra program vi har i ­utveckling som konkurrerar med det här, säger Christian Wikander, programchef för drama och nöje på SVT.

”Bara med bra manus”

Skådespelaren Maria Lundqvist är inte främmande för en fortsättning – men bara om ­manuset är bra.

– Blir det aktuellt skulle det vara kul att se vad manus­författarna tänker. Kan man spänna bågen ytterligare för de här ­karaktärerna? Finns det inte ­potential tycker jag att vi ska släppa karaktärerna och låta dem vara där de är, säger hon.

Erfarenheterna från SVT-­serien ”Sally” har lärt Lundqvist att det är viktigt att ­sluta i tid.

– För många år sedan gjorde jag sexton halvtimmar av ­tv-­serien ”Sally” och sedan sa jag ”nej, absolut inte mer”. Jag är glad för det. Jag känner att det var bra. Det hann aldrig bli ­uttjatat. Man ska stoppa i tid, ­säger hon.

”Absolut inte mer”

Samma princip bör gälla för ”30 grader i februari”, ­menar Maria Lundqvist.

– Vi kan inte bara göra det för att folk tyckte om att se ­programmet. Man behöver ­inte alltid förlänga i all oändlighet, säger hon.

De är nominerade till Årets tv-drama

30 grader i februari, SVT, Daniel Lägersten, Anders ­Weideman, Fundament Film. Bron, SVT, Charlotte Sieling, Anders Landström, Filmlance. Extreme ­places with ­Björnulf, UR, Henrik Ahnborg, UR. ­Hinsehäxan, SVT, Molly Hartleb, Annika Holmberg, SVT. Wallander, TV4, Malte Forsell, Yellow Bird.