En fastspikad succé – i 15 år

1 av 4
UNGT GÄNG Karin Mannerstål, Gabriella Wessman, Martin TImell och Susanna Lundbladh 1998.

avZandra Lundberg

TV

■ ■ 1997 satt programledaren Martin Timell uppflugen i en trappa och påannonserade ”Äntligen hemma” för första gången.

Det gjorde han med orden:

– Det här programmet ska handla om att våga sätta sågen i väggen.

I år firar hemmafixarprogrammet 15 år och drar fortfarande miljonpublik.

Här är ”Äntligen hemma”-profilernas bästa minnen från åren som gått
 

Lulu Carter, 50, inredare

Vilket är ditt bästa ”Äntligen hemma”-minne?

– Det måste vara när jag inredde hemma hos Örjan Ramberg. Örjan Ramberg är ju ändå Örjan Ramberg, en karismatisk person, men trots att han är en av våra stora skådespelare så vantrivdes han i sitt hem. Han ville ha det ombonat med varma färger och mycket sammet. Det hängde ihop med någon soffa han hade haft i barndomen.

Vad tror du ligger bakom Martin Timells popularitet?

– Det kan vara både himmel och helvete med Martin. Han är ju ett proffs och han kräver att alla runt omkring honom jobbar på ett proffsigt sätt. Men han är ju en rolig fan, levererar alltid. Han har aldrig manus, allt blir spontant och härligt.

Martin Timell, 54, programledare

Vad är det som gör att programmet är lika populärt år efter år?

– Intresset av att fixa hemma finns ju alltid, sedan är det nog en blandning med de höga hantverkarpriserna. Vi håller ju inte på och åker utomlands och renoverar åt kändisar, vi håller oss hos tittarna. Vi är väl så oballa och otrendiga man kan vara i tv.

Berätta om någon gång det gått snett under inspelningarna?

– Mänskliga saker händer ju, vi skulle slipa golvet hemma hos ett par, men de skilde sig så vi fick inte komma dit. De flesta är glada och vi lyckas lösa alla problem, men en familj som fick ett badrum med prylar värda över 95 000 kronor sa inte ens tack.

Jimmy Schönning, 44, inredare

Vilket är ditt bästa ”Äntligen hemma”-minne?

– Det var när vi gjorde om ett utrymme i källaren hos en seglingsintresserad familj. Före omgörningen och inspelningarna var jag ute och seglade med dem för att samla inspiration. Men när vi började göra om visade de sig att de hade en vattenskada. Som tur var hann vi vänta ut renoveringen. Familjen har tackat så hemskt mycket och berättat att de ofta går ner till källaren och tar en drink före sina middagar bara för att de tycker att det är så himla mysigt där.

Finns det något negativt med ditt jobb?

– Själva jobbet, att hjälpa folk med hur de vill inreda och genomföra det, det älskar jag. Sedan är det svåra att göra tv av det. När det gäller tv-inspelningar känns det som man aldrig har riktigt så mycket tid som man skulle vilja ha.

Karin Mannerstål, 48, designer

Vilket är ditt bästa ”Äntligen hemma”-minne?

– Det är alltid roligt att samarbeta med mina kära kolleger, eftersom vi är så olika. Bosse och jag bakade pepparkakshus i ett inslag för ett antal år sedan. Trädgårdsmästaren och citybönan hade ganska olika åsikter om hur hus skulle se ut. Han ville ha det klassiskt romantiskt medan jag ville ha en skyskrapa.

Bakade med Bosse.

Minns du någon specifik grej du gjort i programmet som många tagit efter?

– Ja, jag gjorde ett kubbspel förra sommaren som många barn och vuxna gick i gång på.

Björn Christiernsson, 37, snickare

Vilket är ditt bästa ”Äntligen hemma”-minne?

– Det var vår jätterenovering av en villa, när vi var klara med den – det är det absolut bästa minnet. Det blev en riktig resa, vi slet livet ur oss eftersom huset var i så dåligt skick.

Hur ofta får du bevis på att folk faktiskt snickrar enligt dina instruktioner hemma?

– Det händer ganska ofta. Senast när jag var hos min tandläkare, då var det en annan tandläkare som höll på att bygga en säng som jag och Lulu gjort, så det blev lite extrafrågor kring det.