SVT stoppade ny säsong av ”Sally”

Av: Andreas Hansson, Filip Joelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tvära kastet från SVT stoppade kultserien: ”Besviken och förvånad”

1 av 3 | Foto: AMANDA LINDGREN
Maria Lundqvist.

Idag börjar SVT sända Maria Lundqvists hyllade tv-serie ”Sally” i repris.

Nu vill skådespelerskan återuppliva sin gamla karaktär i ny tappning.

– Jag är övertygad om att Sally 2.0 skulle bli riktigt bra, säger hon.

I slutet av 1990-talet klev bibliotekarien Sally Santesson in i tv-rutan och tog genast det svenska folket med storm.

Nu visas kultserien återigen på bästa sändningstid, då SVT kör hela serien i repris på fredagkvällar framöver.

Vill göra mer – fick nobben av SVT

Tv-serien blev Maria Lundqvists stora genombrott som skådespelare, och nu öppnar hon upp för att göra nya avsnitt av serien.

– Jag har funderat på det i många år, men har varit lite osäker på om jag verkligen vill plocka fram en gammal karaktär. Men nu har jag en idé, och jag är övertygad om att Sally 2.0 skulle bli riktigt bra, säger hon.

Maria tog tag i Sally-planerna och pitchade idén om en ny säsong för SVT tillsammans med ett stort produktionsbolag. Till en början visade kanalen stort intresse för idén, men senare kom ett plötsligt nej från kanalen.

– Jag blev väldigt besviken och lite förvånad faktiskt, för de lät så positiva i början. Jag har ingen aning om varför de ändrade sig, säger hon.

På jakt efter ny kanal

Förutsättningarna för att en komediserie ska slå på tv är annorlunda idag mot för 16 år sedan. Därför kommer hela konceptet att ändras om det blir en ny säsong.

– Det som var melodin på 90-talet är ju inte det idag. Så planen är att frångå sitcom-genren och göra allt till något nytt.

Hur ska ni göra det?

– Idén är att modernisera både filmtekniken men också hela tilltalet. Det är fortfarande Sally, men hennes livvstil har förändrats. Hennes pappa (spelad av Sven Wollter) bor numera på äldrevården och Sally själv arbetar som livscoach. Mer än så vill jag inte avslöja, säger hon.

SVT: ”Många får nej”

Tanken och förhoppningen är nu att någon annan kanal ska nappa på idén om mer Sally. Själv är Maria Lundqvist övertygad om att hela konceptet skulle fungera.

– Jag plockar fortfarande med henne (Sally) flera gånger i månaden på föreläsningar och evenemang och det är alltid folk som efterfrågar en ny serie. Men efter att SVT sa nej står jag lite med svansen mellan benen och hoppas på att en annan kanal hänger med, säger hon.

Christian Wikander, programchef för SVT Drama, bekräftar att man tycker att de gamla avsnitten är värda att reprisera men att man inte tänt till på en fortsättning.

– Vi har många serier i utveckling. Och konkurrensen mellan dessa förslag är tuff. Många förslag nej-tackas.

Och i den prioriteringsprocessen valde SVT att tacka nej till en fortsättning av Sally, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE