Top Model

Svenska Ronja blev årets ”Top model”

Av: 

Emilia Berntsson

TV

”Jag tycker inte att jag räknas som en plus-size”

Hon har slagit ut 17 andra norska, danska och svenska tjejer under hösten.

I kvällens ”Top model” kammade Ronja Manfredsson hem hela tävlingen.

– Det känns overkligt, jag har inte förstått det än, säger hon.

I årets version av ”Top model” har man sett två stora förändringar från tidigare år. Dels var det ett kurvigare gäng som tävlade om modellkontraktet och dels var det tjejer från olika länder, från Sverige, Norge och Danmark. Och nu står det klart att det blev svenska Ronja Manfredsson, 19, som vann.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle gå så långt men det var som en bekräftelse på att jag kan göra det jag verkligen vill göra, säger hon.

Vill förändra idealen

Ronja försökte bli modell redan innan ”Top model” men fick aldrig några svar från agenturerna, något hon tror beror på hennes storlek.

– Jag tycker egentligen inte att jag räknas som en plus-size. Jag är en storlek 40 och jag tycker det är en normal size. Det är fel att ge unga tjejer den självbilden, att de ska se ut som de smala modellerna för det är inte så världen ser ut. Alla är olika storlekar men vi alla kan göra ett minst lika bra jobb oavsett, säger Ronja Manfredsson.

Modellers ohälsosamma kroppsideal har länge varit en uppmärksammad diskussion och Ronja är glad över att nu kunna hjälpa till att motverka några av de idealen.

– Man ska kunna vara modell även om man har lite mer hull på kroppen. Jag tycker alla tjejer ska ha samma förutsättningar och det är det jag vill bevisa.

”Vågade inte vara mig själv”

Även om Ronja naturligtvis är jätteglad över vinsten har det varit svårare än väntat att se sig själv på tv.

– Jag vågade inte vara mig själv riktigt, jag var ganska tillbakadragen. Och därför tycker jag inte om att titta för jag blir så självkritisk och jag får elaka tankar om mig själv, därför låter jag bli, säger hon.

Sedan inspelningen har Ronja Manfredsson legat ganska lågt med modelljobben.

– Nästa vecka ska jag åka till London och träffa Anna från Milk och se hur de jobbar där, göra lite provfotograferingar. Så det är nu det drar igång.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien–Schweiz i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Top Model