Två bittra seniorer - 30 år efter Mumlan

Publicerad:
Uppdaterad:

Ekman och Söderblom i ny komediserie

1 av 3 | Foto: LARS ROSENGREN
Tillbaka Gösta Ekman och Lena Söderblom spelar återigen ett par i rutan. Den här gången i den nya komediserien "En fot i graven". Det är Måns Herngren och Hannes Holm som regisserar och serien kommer att visas på söndagskvällar med start den 14 januari.

Från gullig barn-tv till småjävligt pensionärsliv i en ny komediserie.

Gösta Ekman, 61, och Lena Söderblom, 65, har gått varvet runt.

- Men vi är väldigt barnsliga i den här serien också, säger Gösta Ekman.

På 70-talet var de proggiga programledare som spelade sketcher och byggde med jättestora klossar i det klassiska barnprogrammet ”Mumlan” i SVT.

Par på nytt

Snart är Gösta Ekman och Lena Söderblom åter ett par i rutan - i komediserien "En fot i graven".

Läge för nostalgi?

- Nej vadå, det var ju inte så länge sedan vi gjorde ”Mumlan”. Det har väl bara gått en 30 år.

- Men det var ju roligt att tv vågade satsa på oss då. Man ska ju ändå betänka att jag och Lena bara var 12-13 år gamla. I dag finns det ju Killinggäng och andra, men vi var verkligen unga på riktigt, ironiserar Gösta Ekman.

Lena Söderblom:

- Det är nästan ingen skillnad alls om man jämför nu med då. Det är otroligt stimulerande att jobba med Gösta och alla hans associationer och utvikningar.

- Men när vi gjorde ”Mumlan” improviserade vi mycket mer. Det gällde att komma på en handling och det var både svårt och härligt.

Lena Söderblom och Gösta Ekman har även spelat man och hustru i de tidiga Papphammar-sketcherna.

Det gör de också i ”En fot i graven”.

Gösta Ekman gör rollen som Viktor Melldrov, en bitter, ilsken och hypokondrisk tjänsteman på Skattemyndigheten. En dag får han två oväntade presenter av arbetsgivaren efter lång och trogen tjänst: en oönskad förtidspensionering - och en chokladask.

Ekman gillar rollen

Till hustruns förtvivlan blir Viktor inte trevligare av det sysslolösa seniorlivet - snarare ännu värre. Under seriens åtta avsnitt hinner han mer eller mindre avsiktligt råna en loppmarknad med pistol, stänga in grannens katt i frysen och ragga upp prostituerade iförd handklovar och tunga kedjor.

Gösta Ekman gillar rollen och kan tänka sig fler avsnitt.

- Men det problemet får vi ta om det dyker upp, säger han.

”En fot i graven” regisseras av Hannes Holm och Måns Herngren. Serien sänds på bästa "Svensson, Svensson"-tid på söndagskvällar med start i SVT den 14 januari.

Dan Panas

Publicerad: