Olin: Det var oerhört fint

TV

Rörd till tårar när Benny hyllade hennes bortgångne far

1 av 3 | Foto: ”jag blev gripen” Benny Andersson sjöng bortgångne Stig Olins ”En gång jag seglar i hamn”. En tårögd Lena Olin satt i publiken. ”Det var en låt som var speciell för pappa.”

Här hyllas bortgångne Stig Olin i direktsändning – av nära vännen Benny Andersson.

I publiken satt en rörd dotter.

– Pappa tittade ned och tyckte om det här, säger filmstjärnan Lena Olin, 53.

Det hade bara gått några timmar mellan det att Lena Olin begravde sin pappa, Stig Olin, tills det att hon satte sig i allsångspubliken.

Väl på plats fick hon bevittna pappans nära vän, Benny Andersson, hylla den berömde kompositören med hans egen visa, ”En gång jag seglar i hamn”.

Till Alice Babs

– Han skrev den för Alice Babs, faktiskt. Det var en låt som var speciell för pappa i och med att den blev så älskad av alla och att alla kunde den. Sättet som Benny och Tommy Körberg framförde den på var otroligt. Jag kan inte tänka mig något bättre sätt att hedra honom.

Vad tror du att han själv skulle ha tyckt?

– Jag är säker på att han tittade ned och tyckte om det här.

Filmstjärnan visste inte om att pappan skulle hyllas innan låten började.

– Men redan vid introt så vällde tårarna upp. Jag blev gripen och väldigt, väldigt glad. Jag älskar när Benny spelar piano. Det var ett oerhört fint sätt att säga farväl.

”Uppmuntrade mig”

Och även för Benny Andersson var det speciellt att få spela för sin döde vän då han – på grund av allsångsrepetitionerna tidigare på dagen – inte kunde närvara vid begravningen.

– Stig Olin uppmuntrade mig alltid när jag var yngre. Det kändes fint att få hedra honom en sista gång på det här viset.Carina Bergfeldt