Filmtips 22 februari

Foto: Lawrence Fishburne och Kenneth Branagh i ett Shakespearedrama om avund och svartsjuka.
TV

Othello

Välspelad, men ojämn Shakespeare med Lawrence Fishburne i titelrollen, Kenneth Branagh som intrigeranade Jago och Irène Jacob som vackra Desdemona. Regisserad av Oliver Parker.

Utspelas när soldaterna återvänder i triumf från ett krig. Othello gifter sig, mot Venedigbornas vilja, med vackra Desdemona. Jago, som är avundsjuk på Othellos makt, droppar svartsjukans gift i generalens öra.

Branagh är Shakespeare-veteran och har inga problem med språket, Fishburne är lite ångestdömd redan från början och Jacob är inte alls lika flytande i shakespeareianska som Branagh.

Annars har Kenneth Branagh själv gjort flera filmer efter Shakespeares pjäser. "Trettondagsafton" 1987 följdes av hans genombrott, den mustiga "Henry V" 1989.

Dessutom "Mycket väsen för ingenting" 1993, "Hamlet" 1996 och "Kärt besvär förgäves", omgjord till musikal i 1930-talets England, härom året.

(1995)

SVT 2 21.30

Dance with me

Från den heta dansen i den heta kvällen i Santiago på Kuba till den heta dansen i heta Houston, Texas. "Dance with me" följer kubanen Rafael i 20-årsåldern på resa till USA, för att få kontakt med mannen som kanske är hans far.

  Denne spelas, med stor tyngd och många bottnar, av Kris Kristofferson. I filmen driver han en dansskola. Bland lärarna finns ensamstående mamman Ruby (Vanessa Williams), och alla är på väg till en danstävling i Las Vegas.

  Unge Rafael får jobb som vaktmästare men vi vet att han kan dansa. Vi vet, vi vet, vi vet. Allt som händer i den här filmen. "Dance with me" rullar på lika förutsägbart som ett X 2000-tåg, med uppehåll på de väntade stationerna. Och precis som SJ är det lite försenat. Man kan lätt gissa vart intrigen är

  på väg.

  Men tack vare bra skådespelare och fina dansscener är det ändå en fängslande historia. Chayanne är en sångare från Puerto Rico, med sevärd utstrålning i huvudrollen. Vanessa Williams är en duktig dansare och sångerska (får hon dock inte visa här) och blir bara bättre som skådespelare.

  Både hennes historia och Kris Kristoffersons lyfter "Dance with me" ovanför den alltför välbekanta handlingen. Och engelska Joan Plowright är en charmig senior med lust på dans och karlar.

(1998)

TV 3 21.00

En brud för mycket

En underhållande kärlekskomedi med Dudley Moore och Liza Minnelli. Han spelar Arthur, en stenrik playboy som aldrig behövt arbeta. Han sköts om av butlern (John Gielgud, Oscarsvinnare) som håller ordning på honom. Han borde gifta sig rikt, men blir kär i Liza Minnelli.

(Arthur, 1981)

Kanal 5 18.20

Är det inte mitt liv, kanske?

Richard Dreyfuss som den svårt sjuke patienten som kämpar för rätten att dö. Christine Lahti och John Cassavetes är bra som läkare. Även med Bob Balaban och Kenneth MacMillan. Regisserad av John Badham.

(Whose life is it anyway?, 1981)

SVT 1 0.05