Jag är väldigt händig

TV

Bella Linde fixar i sommartorpet

1 av 2 | Foto: Hanna Teleman
Bella och hunden Greta.

– Antingen kan man hata de där hurtiga typerna som står och spikar. Eller så ser man det från den lustfyllda sidan. Den som vi försöker förmedla, säger Bella Linde.

Vad andra än tycker om tv:s gör det själv-program så älskar hon sitt jobb som programledare för ”Sommartorpet”.

– Det är helt fantastiskt. Ungefär som att vara på kollo. Jag får åka ut på landet, träffa trevliga människor och göra det jag gillar mest, säger Bella Linde.

Serie ”Sommartorpet”

Måndag SVT 1 20.00

Det var i våras som Bella Linde hörde att de sökte ny programledare till årets upplaga av ”Sommartorpet”. Ett jobb som skulle passa henne perfekt. Men det var inte helt självklart för henne att söka jobbet. Ändå skickade hon in ett reportage om flugfiske hon gjort i Skottland. Ansökningsbrevet hon skickade med var kort: ”Jag struntar i blygsamheten, jag vill ha jobbet.” Det räckte.

Är du blyg?

– Ja, man tror inte det, men det är jag. Jag rodnar om jag ska tala inför folk. Är det fler än tre personer känns det jobbigt. Jag tror ofta att jag inte har så mycket att komma med. I det här fallet, med ”Sommartorpet”, är det i och för sig ingen fara. Jag är väldigt händig. Och då räds jag inte att ge mig på saker jag aldrig gjort förut. Jag är nästan löjligt övertygad om att jag kommer att klara det. Annars när jag börjar på ett nytt arbete eller så vill jag bara gå hem och grina. Jag måste pejla av min roll i gruppen innan det känns bra.

Hur var det att komma som ny till ”Sommartorpet”?

– Det gick väldigt lätt. Det låter lite fånigt romantiskt. Jag dyker ner i Örebro, på Närkeslätten där jag aldrig satt min fot förut, bland en massa människor jag inte känner och som jobbat tillsammans i flera säsonger tidigare. Och alla är bara så fantastiska. Det var verkligen lätt att hitta sin plats.

Var kommer intresset och händigheten från?

– Jag var en sån där unge som klippte och klistrade jämt. Mamma höll på att bli galen. Jag pysslade och sydde och byggde små konstiga saker.

Vad är roligast att göra?

– Jag tycker om helheten Att det blir någon slags harmoni. Lite avskalat, men att det hänger ihop. Symmetri. Jag gillar inte halvfärdiga saker. Jag är ingen konstnärlig typ, snarare praktisk. Det är inte alltid det blir särskilt snyggt.

De senaste åren har Bella Linde frilansat. Mest med skönhet och populärkultur på bland annat Damernas Värld, Lantliv, tidningen Tara och TV 4.

Men från början var det inte självklart att hon skulle plugga vidare och bli journalist. Bella ledsnade på skolan under högstadiet och gick ut med dåliga betyg. Det blev ströjobb i stället för gymnasiestudier.

– Jag hankade mig fram. Ganska bra tror jag. Med allt möjligt och sedan blev jag kock på ett litet lastfartyg. Det var jättekul. Jag och femton gubbar. Alla behandlade mig väldigt farbroderligt, man var som deras lillasyster nästan. När de skulle ut i hamnarna och partaja så fick jag gå ut och äta middag med skepparen i stället, säger Bella och ler.

I samma veva började hon läsa in gymnasiet på komvux och kockade på det Panamaflaggade lastfartyget under loven. Efter utbildningen gick hon i land och kom in på Journalisthögskolan. Och nu, drygt femton år efter bredbent matlagning ute på havet har hon hamnat på Närkeslätten med sin stora hobby som arbete.

Sedan några år tillbaka hyr hon också ett eget torp i Sörmland. Ett torp som inte alls får den uppmärksamhet som behövs nu när ”Sommartorpet” tar den mesta tiden.

Vad är det som är så speciellt med torp?

– Vi hade ett torp i Halland när jag växte upp. Jag vet inte om intresset kommer därifrån, men det är möjligt att det sätter sig i ryggmärgen på nåt sätt. Det är nåt slags trygghet. Behovet tror jag väcktes när jag skaffade min hund, Greta. Det blev som det blir för vissa när de skaffar barn. Greta måste komma ut på landet. Vi kan inte sitta i en lägenhet i stan hela tiden.

Hur fick du tag på ditt torp?

– Jag åkte målmedvetet runt bland gårdar, slott och herresäten under en sommar och knackade på. Till slut stannade jag vid en gård som jag åkt förbi flera gånger och träffade en av ägarna som sa att ett av deras finaste ställen precis hade blivit ledigt. Bonntur. Och envishet.

”Sommartorpet” på tv fick SVT tag på genom att annonsera i dagspressen. De hyr det billigt mot att ägarna får det delvis renoverat under sommaren.

– De får tillbaka ett halvfint torp, säger Bella. Vi gör det som syns i tv men hinner inte med hela torpet. Vi lägger inga halva golv, men alla väggarna i ett rum kanske inte blir klara.

Får ni någon hjälp utifrån?

– Vi har snickare som hjälper till, men vi gör ingenting som vi inte skulle klara själva. Det är mer för att vi ska hinna, för att det ska flyta. Men vi gör jobbet tillsammans. Det är inte så att jag håller i en hammare, säger något i kameran och går hem sedan, säger hon.

Vad har varit roligast att göra?

– Jag har gjort mycket trädgård och gjort i ordning gårdsplanen. Det är väldigt kul. Jag har precis blivit intresserad av trädgårdar. Förklädet var också väldigt bra. Jag ska nog göra ett eget, om jag inte kan sno med mig det från programmet.

Hur har det varit att ha hunden med sig på jobbet, har Greta blivit divig av all uppmärksamhet?

– Hon är jätteduktig och nöjd. Möjligen lite besviken på att det inte har blivit några extra ben eller frolic-doser under inspelningarna. Men hon är den enda, tror jag, som fått beundrarpost. Jag har inte fått någon. Men hon är kul, väldigt väluppfostrad och bra på att ta regi.

Vad händer efter ”Sommartorpet”?

– Jag har kvar mina gamla uppdragsgivare och jobbar vidare som frilansare Och så ska jag skriva en trädgårdsbok och en bok om separationer. En uppföljare till ”Stora dejtingboken”. Jag är bra på att dejta och har erfarenhet av separationer. Men det där emellan är det ingen som beställt någon bok om, säger hon.

– Och senare i höst kommer det faktiskt en uppföljare till ”Sommartorpet”. Det blir med samma gäng och vi ska renovera ett hus. Mer vet jag faktiskt inte, säger Bella, lite hemlighetsfullt.

Bellas 5 bästa verktyg

Fakta Bella Linde

Mats Nyman