Efterlängtade as, odrägliga tonåringar och män utan heder

”Exit”, ”Generation” och ”Hedersmordet”.
”Exit”, ”Generation” och ”Hedersmordet”.

VECKANS STREAMINGTIPS Vår norska favoritskandalserie ”Exit” är tillbaka. ”Girls”-skaparen Lena Dunham har producerat den nya tonårsserien ”Generation” – och det märks. Och ”Hedersmordet” är en upprörande, verklighetsbaserad brittisk tragedi som lika gärna hade kunnat utspela sig i Sverige.

Exit


Øystein Karlsens ”Exit”, som 2019 blev känd som ”den norska skandalserien”, är tillbaka med en andra omgång, i vilken de stenrika finansmännen Adam, William, Henrik och Jeppe (Simon J Berger, Pål Sverre Hagen, Tobias Santelmann och Jon Øigarden) fortsätter att vara på alla sätt och vis vidriga människor. Och även om chockfaktorn nu av naturliga skäl är lägre, är det bra även den här gången; sjukt, skrämmande och roligt men även tragiskt. Inte minst när serien vänder blicken mot de fruar som har gjort det traditionella men fatala misstaget att slå sig ner i total beroendeställning. (Även säsong ett finns att se på SVT Play, för den som inte hängt med.)
SVT Play. Säsongspremiär i morgon


Generation


Sam Levinsons Euphoria” är numera serien som inspirerar andra tonårsskildringar, och dess inverkan syns till viss del i den här nya serien från HBO Max, som är skapad av 19-åriga Zelda Barnz och hennes pappa Daniel Barnz, och följer en grupp high school-elever som utforskar sin sexualitet, testar gränser, ifrågasätter konventioner och har det allmänt jobbigt med identiteten. Men ”Generation” (eller ”Genera+ion” som titeln skrivs) är ingen mörk och deppig ”Euphoria”-klon. Lena Dunham är nämligen producent, och hennes fingeravtryck märks i allt från de genanta sexscenerna till den speciella humorn och de ärligt talat rätt odrägliga typerna.
HBO Nordic. Premiär den 11 mars


Hedersmordet


Man blir arg och bedrövad när man ser den här tvådelade brittiska tragedin ur verkligheten – som lika gärna hade kunnat utspela sig i Sverige. Det handlar om utredningen av mordet på Banaz Mahmod, som 2006 mördades av sin egen familj – av sin pappa, sin farbror och tre kusiner – för att hon vågade lämna ett våldsamt arrangerat äktenskap för att i stället leva en man hon själv valt. Keeley Hawes (som även måste ses i ”It's a sin” på HBO Nordic) är sedvanligt lysande som polisen som blir galen på både sina kollegors flathet och på den patriarkala så kallade hederskulturen.
SVT Play. Premiär den 6 mars


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE