”Dips” tillbaka med nya avsnitt
Sofia Sundström/TT
Publicerad 2020-11-11
Tre inkompetenta diplomater är redo att röra om i UD-grytan.
Nu kommer den andra säsongen av kritikerhyllade "Dips".
Efter att ha kört vilse på ett utlandsuppdrag är praktikanterna Jens och Fanny kidnappade i Tadzjikistan tillsammans med sin diplomat-handledare Mimmi. Hemma i Sverige tycks deras chef inte göra särskilt mycket för att befria sina anställda, och de måste ta saken i egna händer.
"Dips" gjorde succé när den dök upp på SVT Play 2018. I den andra säsongen av Jesper Rönndahl och Marie Agerhälls humorserie är avsnitten längre och budgeten högre.
– Det är fortfarande inte "Vår tid är nu"-pengar om man säger så, men lite mer fick vi, säger Jesper Rönndahl, och fortsätter:
– Men det innebär också att man skapar mer jobb, man tänker att "nu kanske vi kan vara på Operan", och skriver in det i manuset. Vi är fortfarande en lågbudgetproduktion, som ser ut som en högbudgetproduktion. Det är vårt motto.
"Fördelarna överväger"
Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll är inte bara kollegor utan även gifta. Frågan om hur det funkar att arbeta ihop har de fått flera gånger.
– Vi är ju gifta för att vi tycker att den andra är rolig. Sedan blir det att man pratar mycket jobb såklart, men fördelarna överväger, säger Jesper Rönndahl.
Liksom den förra säsongen är handlingen delvis baserad på berättelser från anonyma personer på utrikesdepartementet. Jesper Rönndahl ursäktar sig från andra sidan telefonlinjen för att leta rätt på en lapp där han har skrivit ner verkliga exempel. Bland dem finns Bolidenkrisen, förhandlingar om koboltbatterier, men också pingpong-diplomati och herrklubbar.
– I en replik säger jag att "gubbarna tycker det är rätt skönt att slippa åla sig och flirta", det har sagts på en herrklubb i Göteborg som inte tillåter kvinnor, berättar han.
"Har blivit blåsta förr"
I serien försöker diplomatpraktikanten Jens lura biståndsorganisationen Sida på pengar – även det hämtat från verkligheten, enligt Jesper Rönndahl.
– De har blivit blåsta förr om man säger så, det är sant att en tredjedel går åt korruption eller slinker ur deras händer, påstår han.
Påståendet får dock Sida att reagera. Företrädare för organisationen påpekar att uppgiften härrör från ett tal som FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon höll 2012 – där statistiken om korruption återgavs på ett felaktigt sätt.
Det är inte första gången som Jesper Rönndahl hamnar i blåsväder för sina uttalanden. Tidigare var han programledare för humorprogrammet "Svenska nyheter", och lyckades där i princip skapa en reell konflikt mellan Sverige och Kina med ett inslag om kinesiska turister.
Han slutade som programledare när han insåg att han inte tycker att inrikespolitik är särskilt roligt. "Dips" är något annat.
– När jag jobbade med "Svenska nyheter" märkte jag att jag inte alls tycker det är intressant med svensk politik, däremot tycker jag att det är intressant med den makropolitiska arenan, hur folk måste positionera sig och säga någonting på ett visst sätt som ger en signal till Nordkorea att "Vi tycker så här egentligen"; men de kan inte säga det rakt ut, säger han.
"Dips" börjar visas i SVT Play den 13 november.