Långt, rörigt och underhållande om skapandet av ”Gudfadern”

Så bra är miniserien ”The offer”

”The offer”.
”The offer”.

TV-RECENSION Historien om skapandet av ”Gudfadern” berättas i ”The offer”. En serie som har sina brister, men också en stor charm.

Den är inte omöjlig, men åtminstone svår, att motstå.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The offer

Paramount+

Miniserie i tio delar

Av Michael Tolkin, med bl a Miles Teller, Matthew Goode, Juno Temple, Dan Fogler, Patrick Gallo, Burn Gorman, Colin Hanks, Giovanni Ribisi, Justin Chambers, Anthony Ippolito.


BIOGRAFISKT DRAMA ”The offer” berättar historien om ”den bästa filmen som nästan aldrig gjordes”. Och det är alltså Francis Ford Coppolas ikoniska maffiamästerverk ”Gudfadern” från 1972.

Miles Teller gör huvudrollen som producenten Albert S Ruddy, som tar sig an projektet att göra film av Mario Puzos bok relativt oerfaren, och miniseriens tio avsnitt följer, faktiskt alla, ett väldigt tydligt mönster:

Ruddy och hans gäng, som består av Coppola (Dan Fogler), Puzo (Patrick Gallo) och den överkompetenta assistenten/problemlösaren Bettye McCartt (Juno Temple), stöter på ett problem som måste lösas. Och de löser det. Men sedan uppstår ett nytt problem. Som de också löser. Och så vidare.

Ovanför dem finns höjdare som ibland är med dem, ibland mot dem. Den legendariske/ökände producenten, Paramount-chefen och rumlaren Robert Evans (Matthew Goode), affärsmagnaten Charles Bluhdorn (Burn Gorman), och Bluhdorns underhuggare Barry Lapidus (Colin Hanks, som alltså spelar en av seriens få uppdiktade personer).

Matthew Goode som Robert Evans.
Matthew Goode som Robert Evans.

Och på sidan av finns verklighetens maffia, som har åsikter om hur de ska porträtteras och hur saker och ting ska gå till. 

”The offer” är på tok för lång, och för förälskad i varenda detalj i sin egen historia, och i Ruddys förträfflighet. Att säga att det här är en produktion med huvudet en bra bit upp i sin egen röv är inte att överdriva. 

Tonmässigt spretar det, och framför allt maffiaspåret gifter sig inte alls med den mer lättsamma, bitvis komiska, arbetsplatsdramatiken. Och Giovanni Ribisis gestaltning av bossen Joe Colombo är så karikatyraktig att man initialt tror att han skojar med oss.

Samtidigt finns det väldigt mycket charm, rolig kuriosa och annat att uppskatta här. Rörigt är det. Men underhållen blir man.

Goode är en fest som den karismatiske Evans, Anthony Ippolito är på pricken som en ung Al Pacino, och som en köttig Hollywoodskröna och ett nostalgiskt kärleksbrev till en av filmhistoriens största triumfer är ”The offer” svår att motstå.


”The offer” har premiär på Paramount+ den 29 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE