Filmtips 4 juli

Tom Cruise är Vietnamveteran.
TV

Född den fjärde juli

Tom Cruise i ett omskakande drama om Vietnamkriget. Filmen vann två Oscarsstatyetter – bästa regi och klippning – och var nominerad för ytterligare sex, bland annat för bästa skådespelare. Och Cruise är verkligen bra i huvudrollen, som en ung man som glatt söker sig till militären för att åka iväg till Asien och göra hjältedåd. Men han blir skadad, rullstolsbunden för livet och upptäcker en annan sida av USA när han kommer tillbaka. Han blir en av många i den generation soldater och krigsveteraner som kände sig lurade och övergivna av de som skickade ut dem i kriget. Filmen har verklighetsbakgrund, den bygger på Ron Kovics självbiografiska bok, som är mycket bra. Regissören Oliver Stone, som själv deltog i Vietnamkriget, ser det här som mittfilmen i en serie där ”Plutonen” och ”Himmel och jord” inleder och avslutar. (Born on the fourth of July, 1989)

TV 3

23.55

Get Shorty

En mycket underhållande svart komedi, efter Elmore Leonards bästsäljande bok. John Travolta spelar en småskurk, som via Miami, New York och Las Vegas, hamnar i Los Angeles och utkanten av filmbranschen. Med Gene Hackman, Rene Russo, Danny De Vito och ”Sopranos”-stjärnan James Gandolfini. (1995)

ZTV

21.00

Badhuset

Ett kinesiskt drama som utspelas i ett rivningshotat badhus i Beijing. Skildrar kulturkrocken mellan det gamla och det nya Kina med lågmäld charm och humor. (Xizao, 1999)

TV 1000 Cinema

21.00

Falling in love

En underhållande och gripande kärlekshistoria i New York-miljö, med Robert De Niro och Meryl Streep, plus Harvey Keitel och Dianne Wiest i viktiga biroller.

Frank (De Niro) är byggnadsingenjör, gift och tvåbarnsfar. Molly (Streep) är också gift och jobbar som konstnär. De stöter på varandra på förortståget till Manhattan på morgnarna. Sedan igen, av en slump, i julruschen. Till sist kan de inte låta bli att inleda en kärleksaffär...

Filmen floppade i de flesta länder, utom här i Sverige där den blev en stor framgång.

Och historien i sig är kanske inte så märkvärdig, men den blir det, tack vare de två suveräna skådespelarna i huvudrollerna. Trots att de spelar två människor som är otrogna mot sina respektive, förmår De Niro och Streep att förvandla Frank och Molly till två känsliga och mycket älskvärda rollfigurer.

Bokaffären som de båda träffas i är för övrigt inte ett studiobygge, utan världens kanske vackraste bokpalats, Ritzoli’s, mitt på Manhattan. (1984)

Kanal 5

21.00

Abraham Lincolns liv

Walter Huston (1884–1950), som vann en Oscar för ”Sierra Madres skatt”, spelar Abraham Lincoln (1809–1865), en av alla tiders mest berömda amerikanska presidenter i regissören D W Griffiths (1875–1948) första talfilm. (Abraham Lincoln, 1930)

TV 4

13.00