Filmtips 10 februari

Barnen från Frostmofjället

TV

Klassisk snyftare. En stor syskonskara med get stapplar genom snöoväder på jakt efter trygghet. Gammaldags som en kristendomslektion i folkskolan och intet öga är torrt. Hans Lindgren som spelar storebror Ante är sedan länge uppskattad vuxenskådespelare och Tjuren Ferdinands röst i jul-Kalle Anka.

Geten som följer barnen heter Gullspira.

Ante leder dem på flykt undan de elaka storbönderna, för att hitta trygga hem åt alla syskonen.

Bland de vuxna skådespelarna finns John

Ericsson, Britta Brunius och Ragnar Falck.

Bygger på en bok från 1907 av Laura

Fitinghoff. Den är inspelad i Stockholm samt i Ångermanland och Jämtland. Rolf Husberg regisserade och skrev manus.

1980 gjorde Jonas Sima en likartad historia i nutida svensk miljö, ”Barna från Blåsjöfjället”.

(1945)

SVT 1

13.50

Vingar av glas

Reza Bagher har regisserat en rolig och gripande kärleksfilm med Sara Sommerfeld och Alexander Skarsgård i huvudrollerna. Abbas (Said Oveissi) lever ensam med sina två döttrar Mahin (Aminah Al Fakir) och Nazli (Sommerfeld) i en förort i en mellanstor svensk stad som spelas av Luleå. Han vill gifta bort sina döttrar med män som han väljer. (2000)

TV 1000 Cinema

17.00

Billy Elliot

Underbar komedi om gruvarbetarson i norra England. Pappan tvingar honom att träna boxning men av en slump kommer han in i balettens värld och vill dansa. Humor och värme mitt i gruvstrejk och misär. Julie Walters är bra som

balettlärarinnan. (2000)

Canal + Gul

21.00

Nixon

Oliver Stone berättar mycket pratigt och långt historien om president Richard M Nixon som en del i sitt filmverk om USA under 1960- och 70-talen. Joan Allen som hustrun, samt Powers Boothe, James Woods, J T Walsh och Paul Sorvino har bärande roller. Stone sågar till fakta för att få dem att passa in i det pussel han vill lägga. (1995)

TV 1000

20.00

Sour grapes

Ofta pinsam komedi av Larry David, som är en av männen bakom ”Seinfeld” och huvudperson i sin egen ”Simma lugnt, Larry!”.

Även här handlar det om griniga typer.

Två kusiner (Steven Weber, Craig Bierko) åker till Atlantic City och spelar, den ene vinner mycket – men vill inte dela med sig. Bitterhet, hämnd och tarvlighet. Visad i Sverige som ”Jackpot”.

Hans kamrat läkaren tycker förstås att han ska dela med sig av sina 436 000 dollar – i synnerhet eftersom han fick två mynt av kusinen för att spela. Hur mycket ska han dela med sig av vinsten?

De har väldigt olika uppfattning, och alla andra också. Grälen ökar i styrka. Snart tar de till ännu elakare grepp mot varandra.

På vägen lyckas Larry Davis klampa i en massa klaver, med ansträngda situationer som sällan blir roliga. Till sist blir åskådaren lika sur som huvudpersonerna. (1998)

ZTV

20.00