Publicerad:
Uppdaterad:

"En del kommer alltid tro att jag är elak"

Av: Jon Forsling

Publicerad:
Uppdaterad:

Petra Mede om dubbellivet

Petra Medes alter ego på scen är en mer skruvad version av henne själv. Konservativ, politiskt omedveten och självupptagen. ”Hon lider av en bristande självinsikt men vill väl”, säger Petra.
Foto: Lars Hedelin
Petra Medes alter ego på scen är en mer skruvad version av henne själv. Konservativ, politiskt omedveten och självupptagen. ”Hon lider av en bristande självinsikt men vill väl”, säger Petra.

Det är dags för Petra Medes första talkshow.

Men det är inte Petra Mede du får se på TV3 i kväll.

Det är ”Petra Mede”.

Låter det krångligt?

Det är det inte.

Den Petra Mede som möter tittarna i kväll är helt enkelt en logisk fortsättning på den Petra Mede vi såg i Melodifestivalen i fjol – en hysterisk estradör med storhetsvansinne som råkar dela dna med en filosofiskt lagd kvinna som nyss fyllde 40 och skriver dikter om döden.

Kalla dem Petra och ”Petra” – två sidor av samma mynt.

– Det är ungefär som när jag och David (Batra) satt i morgon­soffan – vi hade våra riktiga namn men vi var några andra. I ”The Petra Mede show” är jag en självupptagen, medelålders dam – vilket jag ju är i verkligheten också – men det är en tillspetsad version av mig själv. Jag märker allt mer att jag har ett alter ego som är jag, men väldigt förstärkt.

Konservativ

Vad skiljer versionerna åt?

– Karaktären ”Petra Mede” har en väldigt konservativ livssyn. Hon har ett fadderbarn i Rhodesia – hon säger Rhodesia, inte Zimbabwe – hon har en fäbless för vackra homosexuella män, hon är politiskt omedveten och lever på en slags livslögn. Hon lider av en bristande självinsikt, men vill ändå väl på något sätt.

Och den riktiga Petra?

– Jag tycker inte livet är en stor fest hela tiden. Jag är inte så endimensionell.

Skriver en bok

Som bevis för detta kan nämnas att den privata Petra Mede skriver på en bok som handlar om ”sökande efter en mening och det jag ibland kallar Gud”. Tidiga måndagsmorgnar i P1 läser hon dessutom upp ”tankar för dagen”, lågmälda rapporter från en tvivlande själ som inte tar sikte på lyssnarnas smilband.

En balansgång

– Om du vill se hur svart min livssyn är kan du lyssna på det. Men jag tycker egentligen att humorn och allvaret är två olika sätt att prata om samma frågeställning: vad är det här vi är med om?

Är du inte rädd att folk får svårt att hålla isär dina olika roller?

– Du tänker att jag borde ha kallat min karaktär något annat än Petra Mede? Ja, det är ju en nöt att knäcka. En del kommer ju alltid att tro att jag är den där överklass­tanten i ”Parlamentet” eller den elaka kvinnan på ”Roast”. Det är en balansgång.

”The Petra Mede show” följer ett klassiskt talkshowformat: 60 minuter och tre gäster, varav den sista oftast bjuder på ett musiknummer.

Alexandra Rapaport, Tommy Körberg och Marie Serneholt gästar kvällens premiärprogram.

– De är underbara gäster. Underbara! säger ”Petra” och börjar gestikulera upphetsat. Sen kommer hon på sig själv och stannar upp.

– Oj, nu håller jag på att gå in i min karaktär ...

En sekund senare är hon Petra igen.

Petra Mede om...

...årets Melodi­festival:

– Jag tycker att Måns och Christine har skött sig fantastiskt. Det är inte så många som har haft det här uppdraget, jag vet precis hur de känner sig. Jag har messat lyckönskningar till dem, och Kristian Luuk gjorde detsamma till mig i fjol.

... att Andreas Lundstedt är hennes sidekick i talkshowen:

– Jag (det vill säga Petras alter ego ”Petra Mede”) är väldigt kär i Andreas, som ju är gay. Det kommer skapa humor, men det finns också en viss tragik i det.

Publicerad:
Publicerad: