”Mamma tog sitt liv när jag var 11”

Av: Jessica Isaksson

Publicerad:
Uppdaterad:

New York-frun Janique om sin svåra uppväxt: Jag kunde inte hantera sorgen

OUTSIDER Janique Svedberg hade en speciell barndom. Som liten kände hon sig utanför. Hon hade dåligt självförtroende och tyckte att hennes systrar var snyggare.
Foto: Björn Lindahl
OUTSIDER Janique Svedberg hade en speciell barndom. Som liten kände hon sig utanför. Hon hade dåligt självförtroende och tyckte att hennes systrar var snyggare.

Hon har knarkat och festat med de största stjärnorna.

Nu berättar New York-frun om sin svåra barndom som utlöste missbruket.

– Mamma tog livet av sig när jag var elva, säger Janique Svedberg, 44.

I TV3-serien ”Svenska New York-fruar” har jetset-kvinnan och fastighetsmäklaren berättat om åren som bakgrundssångerska i Kid Creole and the coconuts då hon slungades in i ett svårt tablettmissbruk. Först för fyra år sedan blev hon helt frisk.

Nu berättar Janique Svedberg för Nöjesbladet om sin svåra barndom. Hennes föräldrar var psykologer och hippies. Hon har alltid känt sig annorlunda.

– Vi sågs som den knasiga familjen. Mina föräldrar hade sitt eget sätt att tänka. De var spexiga och roliga, precis som barn, säger hon.

Kände sig utanför

Ibland åt familjen middag i en garderob – eller på toaletten. Pappan hade också fått för sig att det var fel att äta samma maträtt två gånger.

– Vi åt myror i soyasås och gräshoppor. Det kändes jättekonstigt att äta vanliga köttbullar i skolan, säger hon.

Dessutom brottades Janique med dåligt självförtroende under skolåren. Medan hennes systrar var snygga och populära kände hon sig som en outsider.

När hon var elva år tog hennes mamma livet av sig. Det var söndag eftermiddag när hon hittades i sängen med Janiques tvåårige lillebror. Hon hade druckit en flaska vin och svalt en näve piller.

– Jag var på söndagsskola alldeles bredvid mitt hem och såg en ambulans komma dit. När jag kom hem var pappa helt förstörd och sa att mamma hade dött, säger hon.

Var otrogen

Begravningen minns hon som en dimma. Hon kunde inte förstå varför mamman hade velat dö. Långt senare berättade pappan om deras äktenskap.

– Han hade varit otrogen och hon hade inte klarat av att leva med det. Hon var väl också en depressiv människa. På den tiden fanns inte alla tabletter som finns nu. Hon fick ingen hjälp, säger Janique.

”Jävligt förbannad”

Har du känt dig arg på henne?

– Under turnéerna kunde jag vara omringad av människor och ändå känna mig så ensam. När jag mådde som sämst och var som mest rädd för att vara själv, då var jag jävligt förbannad på henne, säger hon.

– Jag kunde inte hantera sorgen som barn. I stället har jag levt så snabbt och dundrat på utan att känna efter.

I kväll, 21.00 ”Svenska New York-fruar”

Publicerad: