”Nakenscenerna är del av jobbet”

TV

Men fruns sexscener gör den danska ”Game of thrones”-stjärnan Nikolaj Coster-Waldau svartsjuk

1 av 4 | Foto: Danske skådespelaren Nikolaj Coster-Waldau syns överallt just nu – i nya säsongen av ”Game of thrones” samt i två bioaktuella filmer, ”Mama” och ”Oblivion”. Den sistnämnda har premiär nästa vecka, men ingen har ännu fått se den, ett science fiction-äventyr med Tom Cruise. ”Inte jag heller”, säger Coster-Waldau.

Han är dansken som en hel värld tv-tittare älskar att ­hata, som den grymme ­Jaime Lannister i fantasy­serien ”Game of thrones”.

Nöjesbladet träffar ­Nikolaj Coster-Waldau, 42, för ett samtal om allt från Tom ­Cruise, snobbismen på ­Dramaten och rivaliteten med Mads Mikkelsen, till ­alla nakenscenerna i tv-­serien.

– Jag blir mer svartsjuk när min fru gör en intim scen med någon på film, än hon blir på mig, säger han.

Ni kanske såg honom i SVT:s ”Skavlan” i går. Världens just nu mest kände dansk.

Nikolaj Coster-Waldau var tidigt ute med att satsa på en internationell karriär. Direkt efter scenskolan och en ­genombrottsroll i ”Nattvakten” (1994), sökte han sig till England, skaffade agent och fick jobb ganska snabbt.

– En högt uppsatt dansk ­regissör sa att jag inte var klok. Jag kastade bort alla de stora rollerna på teatern i Köpenhamn, mot en naiv filmdröm. Men jag tänkte att ”kan en svensk så kan väl en dansk”.

Han pratar om Stellan Skarsgård.

– Han hade precis börjat sitt internationella äventyr. En fantastisk skådespelare. Varför ger ni inte honom vettiga roller i Sverige? Det kan inte handla om gagerna, han gör ju bra mindre filmer i Danmark och Norge. Och nu är ju The Skarsgårds en hel dynasti på väg att ta över Hollywood.

”Jag hade skitkul”

Annars är Nikolaj lite kluven till svenska skådespelare efter inspelningen av kärlekskomedin ”Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också bra)” med Martina Haag för sex år sedan.

– Jag hade skitkul med gänget som gjorde filmen. Men sedan gjorde vi några scener på Dramaten. Vi danskar har ju alltid sett upp till svenska skådespelare. Fostrade av Ingmar Bergman och så. De bästa i Norden. Där på Dramaten blev det väldigt tydligt att … det tycker de själva också! Ett ställe för eliten, säger Nikolaj och gör en min som ­antyder att många där var väldigt fisförnäma.

Så du ångrar inte att du ­valde ­filmen i stället för ­Köpenhamns motsvarighet, Det Kongelige ­Teater?

– Absolut inte!

Han är i Stockholm för att göra pr för ”Oblivion” (premiär den 10 april) – som ­ingen ännu har fått se.

– Inte jag heller. Och jag får inte avslöja mycket mer än att det är en science ­fictionhistoria där Tom ­Cruise är med i nästan varenda scen.

Inget skvaller om Tom ­Cruise?

– Jag blev väldigt besviken, ha ha, att han var en så normal och trevlig kille. Han är väldigt medveten om att han är filmens stjärna. Men med det följer ansvar. Och han tar det, är väldigt mån om att alla på inspelningen ska ha det bra.

Men det är förstås HBO:s fantasyserie ”Game of thrones” som har gjort Nikolaj världsberömd.

Utmanande scener

Hans entré som riddaren Jaime Lannister går inte av för hackor. Första avsnittet slutade med att han hade sex med sin syster (Lena Headey) – och knuffade vittnet till kärleksakten, en liten söt pojke, utför ett stup.

– När jag kom till den scenen i manus tänkte jag: Detta är fantastiskt! Då förstod jag att serien kommer att bli oförglömligt mörk och skruvad. Och att få tackla en rollfigur som börjar med sitt livs värsta ögonblick, det du är minst stolt över, det var ­bara härligt galet.

Tv-serien vimlar av sjukt ­omotiverade naken- och sex­scener. Blir inte din fru svartsjuk?

– Nej, hon tycker det är ok, för det har alltid varit mitt jobb. Och min fru är ju skådespelerska själv.

– Att göra nakenscener, det är mest bara väldigt tekniskt och man känner sig h­ela tiden lite pinsam. Fast jag… även om jag vet att det inte är något att oroa sig för, så avskyr jag ändå att se henne i en intim scen med ­någon annan.

Hängde i Toronto

Nu är Nikolaj en av två danska skådespelare som erövrat världen. Den andre är Mads Mikkelsen, vars tv-serie ”Hannibal” där han spelar Dr Hannibal Lecter innan han åkt dit, nu i dagarna har premiär överallt.

Finns det någon rivalitet ­mellan er?

– Inte om vem som är mest berömd. Men vi är ­båda väldigt tävlingsinriktade. När jag nyligen var i Toronto och gjorde pr för ”Mama”, hade vi en kväll när vi söp, pratade skit och spelade pingis. Han vann skådespelarpriset i Cannes, det kan jag inte matcha. Fast jag vann i pingis …

Nikolaj Coster-Waldau om …

…Sverige-aktuella skräckfilmen ”Mama”:

– Historien, Jessica Chastain och producenten Guillermo del Toro var det som lockade mig. Mina döttrar (9 och 12 år) besökte mig på ­inspelningen. Träffade tjejerna i ­filmen och blev lite avundsjuka för att de inte kunde få vara med och ”leka”. Men de får inte se filmen, den är ­alldeles för otäck.

…”Oblivion”, med Sverigepremiär den 10 april:

– Känns som nästan alla sci fi-filmer försöker se ut som ”Blade ­runner”, detta är något annorlunda. Bra sci fi ställer de fundamentala frågorna. Vilka är vi? Var är vi på väg?

…”Games of thrones”, där tredje säsongen just dragit igång på C More och HBO Nordic:

– Det finns åtminstone i Danmark en slags snobbighet emot fantasy. Men samma människor köper allt det övernaturliga hos Shakespeare. Det är bara på ytan världen i ”Game of thrones” ser annorlunda ut än vår egen verklighet. Det är kul att vara med mycket mer i tredje säsongen än i andra.

… Mikael Persbrandt, som han filmade mot i ”Kautokeino–upproret” för några år sedan:

– Han har alla chanser att lyckas internationellt. En briljant skådespelare. Som person är han … vad ska jag säga … en ”stor personlighet”.

Det är Nikolaj Coster-Waldau

Namn: Nikolaj Coster-Waldau.

Ålder: 42.

Bor: Köpenhamn.

Familj: Hustrun Nukâka, 42, skådespelerska, sångerska och ­före detta Miss Grönland, två döttrar, 9 och 12 år.

Karriär: Ett 40-tal film- och tv-roller, bland annat ”Nattvakten” (1994), ”Enigma”, ”Black Hawk down” (båda 2001), ”King of ­heaven” (2005), ”New Amsterdam” (2008), ”Huvud­jägarna” (2011), ”Game of ­thrones” (2011–)

Aktuell: Gäst i ”Skavlan” i går. På bio i ”Mama” och ­”Oblivion” (premiär på onsdag). På tv i ”Game of ­thrones”. Börjar snart spela in en romantisk komedi i New York med Cameron ­Diaz och ­Leslie Mann.