Björn Bengtsson tillbaka i ”Tjockare än vatten”

TV

”Min rollfigur är en riktig fuck-up”

1 av 3 | Foto: Björn Bengtsson.

Gangster i Johan Falk-serien och strulig pensionatsägare i ”Tjockare än vatten”.

Björn Bengtsson, 42, är dubbelt aktuell i tv-rutan. Och ber om ursäkt för sitt utseende.

– Jag ser fan inte klok ut, men spelar viking i en brittisk tv-serie. Tror du jag skulle välja att se ut så här annars, med rakade sidor? säger han och skrattar.

I Johan Falk-serien, i TV4 på söndagskvällar, är han gangster i Seth Rydells (Jens Hulténs) gäng.

– Tidigare har väl folk mest känt igen mig från ”Bröderna Karlsson”. Många verkar också minnas en gammal Beck-film där jag kastar potatismos i en tjejs ansikte. Men när Johan Falk-filmerna kom förra sommaren, på dvd och iTunes… jag hade ingen aning om att det var så jävla stort.

Hade miljonpublik

Under måndagskvällen är också SVT-serien ”Tjockare än vatten” tillbaka. Den om tre syskon (Björn Bengtsson, Joel Spira, Aliette Opheim) som driver ett pensionat på Åland. Första säsongen hade miljonpublik. Nu väntar fler familjehemligheter, lögner och begravda sanningar.

– Om jag ska vara helt ärlig, tyckte jag serien redan hade ett bra slut. Men sedan frågade Henrik (Jansson-Schweizer, seriens skapare) och Erik (Leijonborg, regissör) om det fanns intresse för en andra säsong. Vi stötte och blötte idéer, då blev jag sugen igen.

”En riktig fuck-up”

Björns rollfigur Lasse inleder säsongen med att gå till sängs med en barpianist och sedan strular han till det ordentligt på andra sätt.

– Han är en riktig fuck-up. Det är kul att utforska sidor som ligger långt från en själv (skratt).

I serien har han många scener ihop med Molly Nutley, som spelar hans dotter.

– Jag har ju jobbat med hennes mamma (Helena Bergström) och kände Molly lite och det var jag som föreslog henne till rollen. Hon har en naturlighet framför kameran, som inte är så lättåtkomlig.

”Det är ett pussel”

Under flera månader pendlar nu Björn Bengtsson fram-och-tillbaka till Budapest, där han filmar en stor roll i brittiska tv-serien ”The last kingdom”, där första säsongen gick i SVT tidigare i år.

– Vi började i maj och håller på till november. Det är ett pussel, då jag försöker ha min dotter varannan vecka. Det är kul att jobba internationellt, att få möta skådespelare som Ian Hart, en gammal idol.

– Jag spelar en av de vikingar som vill ta över England. Det är som att leka cowboys och indianer, fast vi fäktas i stället. Väldigt roligt.

Och därav hans utseende. Stort yvigt skägg, håret bortrakat på sidorna.

– Jag bad om ursäkt på mitt stamfik. Men hon som jobbade sa: Alla på Söder ser ut så där…

ARTIKELN HANDLAR OM