Lönen i amerikanska Idol: 14 000 kronor per avsnitt

TV

I Sverige får idolerna 850 kronor i veckan

1 av 3

Lönen för ”Idol”: 850 kronor i veckan.

Lönen för ”American Idol”: upp till 14 000 kronor per avsnitt.

– Om en tävlingsdeltagare har framträtt professionellt och fått betalt före ”American Idol” gäller hela kollektivavtalet, säger en talesperson för det amerikanska fackförbundet SAG-AFTRA.

Musikerförbundet kämpar för att få till ett kollektivavtal med produktionsbolaget bakom ”Idol”, Fremantlemedia.

I USA finns kollektivavtalet redan och har gett ”American Idol”-deltagare upp till 14 000 kronor i veckan.

Alla artister som framträder i amerikansk tv måste vara medlemmar i fackförbundet SAG-AFTRA. Enda undantaget gäller om artisten är en så kallad ”verklig amatör”. Då gäller inte kollektivavtalet.

”Hela avtalet gäller om man varit artist tidigare”

– Sen 2004 finns det ett villkor i vårt tv-avtal som kallas ”verklig amatör” som brukar innefatta tävlingsdeltagare på den här typen av shower. Det betyder att de inte har rätt till avtalsenlig ersättning och de har ingen minimilön, säger en talesperson för SAG-AFTRA.

Men det här villkoret gäller bara om deltagaren aldrig någonsin tidigare har fått betalt för sitt artisteri.

– Om tävlingsdeltagaren har framträtt professionellt och alltså fått betalt till exempel för att sjunga på scen på allmän plats, då gäller hela SAG-AFTRA-avtalet, inklusive obligatoriskt medlemskap, löneskalor, överskott, säger talespersonen.

9 000 kronor för entimmesprogram

Av finalisterna i årets svenska säsong av ”Idol” har såväl Rebecka Karlsson som Charlie Grönvall släppt musik före sin tävlingsmedverkan. Om de hade tävlat i ”American Idol” skulle de därmed ha varit skyldiga att bli medlemmar i fackförbundet och därmed också garanterats lön enligt avtalets minimiersättning.

Och även de deltagare som klassas som ”verkliga amatörer” i den amerikanska versionen av talangsåpan kan få ersättning enligt kollektivavtalet, visar ”American Idols” avtal med de tävlande. Det gäller när deltagarna framför nummer i sändningen som står utanför tävlingen, till exempel ensemblenummer eller som när deltagarna i svenska ”Idol” sjungit tillsammans med Måns Zelmerlöw eller James Arthur.

SAG-AFTRA:s talesperson vill inte kommentera lägstanivåerna i avtalet, men enligt ett deltagarkontrakt som lämnats in för godkännande till domstolen i Los Angeles och som New York Times tagit del av, låg nivåerna så tidigt som 2010 på drygt 9 000 kronor för medverkan i ett tv-program på en timme och 14 000 kronor för medverkan i en två timmar lång tv-show.

”American Idol” har sänts sedan 2002. Årets säsong, som avslutades i april, blev talangsåpans sista.

ARTIKELN HANDLAR OM