Tio tv-serier som gör hösten värd att längta efter

Om du börjar få ångest för att semestern redan, eller snart, är över.

Varsågod, här är tio orsaker att omfamna höstsäsongen: 

”Riket exodus”.
”Riket exodus”.

Riket exodus


Ingen skandinavisk serie gör mig mer sugen just nu. 90-talet fortsätter att gå igen i populärkulturen, och att Viaplay och Lars von Trier skakar liv i kultiga och skruvade ”Riket”, om det hemsökta Rigshospitalet i Köpenhamn, kan mycket väl vara ett genidrag. 


”House of the dragon”.
”House of the dragon”.

House of the dragon


Amazon behöver en knakelibraksuccé och möjligtvis kommer den med deras ”Sagan om ringen”-serie. Men jag sätter hellre mina fantasypengar den här hösten på HBO:s ”Game of thrones”-prequel, med George RR Martin själv vid spakarna. Visst finns risk för besvikelse, men trailern ger mycket bra vibbar.


Skådespelaren Edvin Endre är aktuell med tv-serien ”The playlist”
Skådespelaren Edvin Endre är aktuell med tv-serien ”The playlist”

The playlist


Startup-miljöer och styrelserumsdramatik har varit en tydlig tv-trend de senaste åren, så en Netflix-serie som berättar historien om den svenska framgångssagan Spotify låter som en nästan garanterad hit. Med Edvin Endre som Daniel Ek och Ulf Stenberg, Gizem Erdogan och Christian Hillborg i andra nyckelroller.


”1899”.
”1899”.

1899


Vill man se ett nytt Netflix-mysterium från den tyska ”Dark”-duon Jantje Friese och Baran bo Odar? Ja det vill man. Det här är klätt i sekelskifteskostym, och handlar om hur en grupp europeiska emigranter på väg från London till New York hamnar i en mardröm när de stöter på en annan båt som flyter fritt på öppet hav. 


”Tulsa king”.
”Tulsa king”.

Tulsa king


”Yellowstone”-mannen Taylor Sheridans nästa serie för Paramount+ är ett gangsterdrama rattat av ”The Sopranos”-producenten och ”Boardwalk empire”-skaparen Terence Winter, med Sylvester Stallone i sin första stora tv-roll. Om inte ”Tulsa king” är bra kommer jag att bli desillusionerad.”Wednesday”.
”Wednesday”.

Wednesday


Det har börjat gå inflation i egna spinoffer för fan och hans moster, men tanken på att Tim Burton har regisserat en serie för Netflix om den klassiska skräckdottern Wednesday Addams high school-år gör en ändå pepp. Jenna Ortega spelar huvudrollen, och Catherine Zeta-Jones är tjusiga Morticia Addams. 


”Love & death”.
”Love & death”.

Love & death


Den kyrkliga Texas-hemmafrun Candy Montgomery, som 1980 anklagades för att ha huggit ihjäl sin väninna Betty Gore med 41 yxhugg, har blivit föremål för två serier i år. I Hulus ”Candy” (som inte har visats i Sverige) spelades hon av Jessica Biel, medan det i den här HBO Max-serien, av flitiga David E Kelley, är Elizabeth Olsen som gestaltar henne. 


”The patient”.
”The patient”.

The patient


Eftersom Joe Weisberg och Joel Fields gav oss 2010-talets bästa tv-serie, ”The Americans”, är förväntningarna farligt höga på den här psykologiska thrillern. Steve Carrell spelar en terapeut som hålls fången av en seriemördare (Domnhall Gleeson) som behöver hjälp med sina mordiska instinkter. Bör visas på Disney+ i Sverige. 


”The idol”.
”The idol”.

The idol


Abel ”The Weeknd” Tesfaye och ”Euphoria”-skaparen Sam Levinson har slagit sina, enligt HBO:s trailer, ”sjuka och skruvade” huvuden ihop, och ger oss nu ”den sjaskigaste kärlekshistorien i hela Hollywood”. Om en komplicerad relation mellan en självhjälpsguru/modern sektledare (Tesfaye) och en popstjärna på uppgång (Lily-Rose Depp). Man är så att säga ombord.


”The White Lotus: Sicily”.
”The White Lotus: Sicily”.

The White Lotus: Sicily


Efter sin succé förra sommaren förvandlades Mike Whites satiriska HBO-serie om odrägliga rika människor snabbt från miniserie till antologiserie. Säsong två utspelar sig på Sicilien, där den första säsongens favorit Tanya (Jennifer Coolidge) nu ska checka in på en ny lyxresort. Nya roller spelas av bland andra Michael Imperioli, Aubrey Plaza och Tom Hollander.


Hitta fler av Fjellborgs favoriter på tv.nu


Publisert:

LÄS VIDARE