Tv-serier

Vulgära politiker, våldsamt dubbelliv och vampyrer på hugget

avKarolina Fjellborg

Foto: HBO/FX.

VECKANS STREAMINGTIPS ”Veep”, ”Barry” och ”What we do in the shadows”.

Veep


Nu är det dags för 2010-talets tveklöst bästa komediserie att ta avsked med en sjunde och sista säsong. Selina Meyer (gudabenådade komediennen Julia Louis-Dreyfus) kampanjar för att bli president igen – men även hennes gamla flamma Tom James (Hugh Laurie) och fullblodsidioten Jonah Ryan (Timothy Simons) har siktet inställt på Vita huset, och det ser ut att bli ett brutalt och smutsigt race till makten, som inte lär sluta vackert. "Veep" är absolut fortfarande . Den perfekta satiren över samtidens politiska vulgaritet, som inte har förlorat ett uns av sitt bett med åren, utan snarare känns giftigare än någonsin nu under Trump-eran, då inte bara hopplösa politiker utan även den lättledda allmänhet som möjliggör deras framfart står i skottgluggen.
HBO Nordic/C More. Säsongspremiär på måndag


Barry


Den här tragikomiska komediserien från HBO var en av förra årets allra finaste överraskningar, och nu är Bill Hader tillbaka som Barry; först marinsoldat, sedan yrkesmördare och nu biten teaterentusiast som står med ena foten bland sina nya, välmenande men självupptagna vänner på scenen medan han har svårt att få loss den andra från sitt gamla, våldsamma liv. Säsong två handlar fortsatt om Barrys dubbelliv och inre slitningar, men också, i alla fall inledningsvis, om att konfrontera det förflutna och om lögnerna som folk drar för sig själva, om sig själva. En pärla som ligger bekvämt i skarven mellan svart skruvad humor, melankoli och action, med ett ljuvligt birollsgalleri där framför allt Henry Winklers älskvärda men ofta patetiska teaterlärare Gene Cousineau och Anthony Carrigans soliga tjetjenske gangster Noho står ut.
HBO Nordic. Säsongspremiär på måndag


What we do in the shadows


Nytt och otroligt roligt: nyzeeländarna Jemaine Clements och Taika Waititis skräckkomedi "What we do in the shadows", som är baserad på deras egen film med samma namn från 2014 (som också finns att se på HBO Nordic) och går i fejkdokumentär stil. Om tre hundratals år gamla vampyrer och en mänsklig vän/slav, som delar lägenhet i Staten Island, New York. Med i bilden finns också en fjärde vampyr – en dödligt tråkig "energivampyr" ("Better call Sauls" Mark Proksch), som suger ut folks energi genom att irritera och trötta ut dem med ointressanta samtal. En tramsig höjdarkomedi, som driver med vampyrklichéer och blandar det övernaturliga med hushållssysslor, tjafs och vardagstristess på ett perfekt fånigt sätt.
HBO Nordic. Premiär i dag


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ARTIKELN HANDLAR OM