”Älska mig” är väldigt lätt att älska

Så bra är Josephine Bornebusch Viaplay-serie

Josephine Bornebusch och Sverrir Gudnason i ”Älska mig”.
Josephine Bornebusch och Sverrir Gudnason i ”Älska mig”.

TV-RECENSION Josephine Bornebusch har gjort Viaplays bästa serie hittills. ”Älska mig” är en underbar liten vardagsserie.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Älska mig

Viaplay
Säsong 1
Av Josephine Bornebusch, med bl a Josephine Bornebusch, Sverrir Gudnason, Johan Ulveson, Ia Langhammer, Görel Crona, Gustav Lindh, Dilan Gwyn och Sofia Karemyr.


DRAMAKOMEDI Viaplay har redan förnyat den här dramakomedin av och med Josephine Bornebusch för en andra säsong, och amerikanska ABC har köpt rättigheterna för en eventuell remake.
Varför är lätt att se – eftersom ”Älska mig” är en ljuvlig liten serie. Med sin humor, sitt vemod, sina välskrivna, sympatiska rollfigurer, sin realistiska, ofta väldigt roliga, dialog, sin perfekta tonträff och sin chosefria attityd, kring vardagen, kärleken, familjen, åldrandet, livet och döden, är den oerhört lätt att relatera till. Och väldigt lätt att älska.
Bornebusch, som både har regisserat och skrivit manus, spelar läkaren Clara, som har ett bra jobb men ett privatliv som går på tomgång, med havererade nätdejter, barnskaffarstress och en sårig relation till sin bittra mamma (Ia Langhammer). Kanske kan Peter (Sverrir Gudnason), som plötsligt dyker upp i hennes liv, vara den rätte för henne. Men Clara gör det inte enkelt, vare sig för honom eller för sig själv.
Och runt Clara krånglar både hennes pappa (Johan Ulveson) och hennes betydligt yngre lillebror Aron (Gustav Lindh). Två män som hanterar sorg, kärlek och livskriser på sina egna, olika sätt.
”Älska mig” tar knappt ett felsteg under sina sex varma, smarta och roliga avsnitt, och är inte bara ett föredömligt exempel på hur dramakomedi ska göras på svenska och Viaplays absolut bästa originalserie hittills, utan även en bekräftelse på att Bornebusch, utöver att vara en skicklig skådespelare, har en distinkt, intressant kreativ röst, som är väl värd att lyssna på och som man vill höra mer från.
Förhoppningsvis, och troligtvis, får den här serien det genomslag som hennes och Rachel Mohlins underskattade TV3-humor ”Rachel & Jossan: Utan filter” från 2015 aldrig fick.
Att charmen i det här, som känns så genuint svenskt, går att översätta till ett amerikanskt sammanhang, är däremot långt ifrån säkert.


”Älska mig” har premiär på Viaplay den 11 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE