”Deadwood” har fått ett avslut värt att vänta på – i 13 år

Timothy Olyphant och John Hawkes i ”Deadwood”.
Timothy Olyphant och John Hawkes i ”Deadwood”.

TV-RECENSION Vi fick vänta i 13 år på ett ordentligt avslut för HBO:s makalösa västernserie. Men det var det värt. ”Deadwood”-filmen är en ren njutning.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Deadwood – filmen
HBO Nordic
Av David Milch, med bl a Ian McShane, Timothy Olyphant, Molly Parker, Paula Malcomson, John Hawkes och Robin Weigert.


VÄSTERN 13 år efter att David Milch mästerliga, komplicerade västern lades ner abrupt efter tre säsonger, kommer nu långfilmen – skriven av Milch och regisserad av Daniel Minahan – som ger oss det avslut som serien och dess fantastiska samling karaktärer förtjänar.
Det har gått tio år sedan händelserna i den sista säsongen, året är 1889 och South Dakota är på väg att bli unionens 40:e stat. Ett firande som återförenar de som har lämnat Deadwood, som Alma (Molly Parker) och Calamity Jane (Robin Weigert), med de som blev kvar, som Seth Bullock (Timothy Olyphant), Trixie (Paula Malcomson) – och såklart den storsvärande, oefterhärmlige saloonägaren Al Swearengen (Ian McShane).

Den huvudsakliga katalysatorn för det som händer sedan är den hänsynslöse kapitalisten George Hearst (Gerald McRaney), som nu har blivit senator och är ute efter Charlie Utters (Dayton Callie) mark. Men precis som i serien är det inte själva handlingen som överväldigar – utan de färgstarka figurerna, den storartade skådespelarensemblen, den osvikliga känslan för platsen, och inte minst dialogen, som slänger sig mellan det belevade och det vulgära på ett unikt sätt. Ingen annanstans än i Deadwood låter ett "fuck", ett "cunt" eller ett "cocksucker" så mycket som poesi.
Att få återse staden, och se skådespelarna glida så perfekt tillbaka in i sina gamla figurer – vissa mer påverkade av tidens skoningslösa tand än andra – är en ren njutning, och den här filmen är både en triumf för alla inblandade och ett kvitto på att "Deadwood", efter alla dessa år av serieproduktion på högvarv, står sig som en av tv-världens verkliga eleganter.
Ett enkelt och vackert berättat avsked.


"Deadwood – filmen" har premiär på HBO Nordic den 1 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE