”World on fire” – stiligt och spännande krigsdrama

”World on fire”.
”World on fire”.

TV-RECENSION Sean Bean och Helen Hunt spelar i ”World on fire”. Ett stort och tjusigt andra världskriget-drama som skildrar vanliga människor i ovanliga tider.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
World on fire

SVT
Säsong 1
Av Peter Bowker, med bl a Sean Bean, Helen Hunt, Lesley Manville, Julia Brown, Jonah Hauer-King, Zofia Wichłacz, Ewan Mitchell och Brian J Smith.


KRISGDRAMA Vanliga människors liv i ovanliga tider. Det är utgångspunkten för Peter Bowkers andra världskriget-drama ”World on fire”, som med ett sorts helikopterperspektiv över Europa skildrar livet och vardagen för ett antal karaktärer och korsande livsöden i England, Polen, Frankrike och Tyskland.
I centrum står bland andra den unge, brittiske tolken och militären Harry (Jonah Hauer-King) och hans två kärlekar; arbetarklasstjejen och sångerskan Lois (Julia Brown) från hans hemstad Manchester, och den polska servitrisen Kasia (Zofia Wichłacz), som engagerar sig i motståndsrörelsen efter nazisternas invasion.
Vi lär även känna den homosexuelle amerikanske läkaren Webster (Brian J Smith) som arbetar i Paris, och den franska jazzmusiker (Parker Sawyers) han förälskar sig i.
Känner ni inte igen några av de nämnda namnen, så lita på att följande veteraner är sevärda; Sean Bean som Lois pacifistiska pappa Douglas, granatchockad sedan första världskriget, Helen Hunt som journalisten och Websters nära släkting Nancy, som med Berlin som bas försöker rapportera sanningar om nazisterna till USA – och framför allt den formidabla Lesley Manville som Harrys sanslöst snobbiga och emotionellt förstörda mamma Robina.
”World on fire” är inte den vassaste krigsserie vi har sett. Många olika trådar och täta miljöombyten lämnar karaktärerna relativt outvecklade, och bitvis är manuset ovigt.

Men det är samtidigt en diger, spännande, stilig och gammaldags publikfriande produktion, som jobbar med stora känslor utan att trilla ner i sentimentalitet, och lyckas med det den föresätter sig; att återge en stor och komplex konflikt och kända skeenden ur den lilla människans synvinkel och ur olika nationaliteters perspektiv.
Den första säsongen, som består av sju delar, skildrar krigets utbrott och första år, men BBC har redan beställt en andra säsong, och Bowker själv har tydligen en sexårsplan. Vilket borde betyda att krigsslutet 1945 är målet för hans berättelse.


”World on fire” har premiär i SVT den 13 december.

Se det här också: Tyska ”Das Boot” är en ännu bättre serie om andra världskriget. Sändes i SVT i våras, och går från och med den 19 december att se på Viaplay.


Visste du att... Sean Beans rollfigurer har en tendens att möta grymma öden? Bean har spelat in över 20 dödsscener i tv-serier och filmer; minns till exempel Ned Stark i ”Game of thrones” och ”Sagan om ringens” Boromir.


Just nu... är Jonah Hauer-King även SVT-aktuell i miniserien ”Unga kvinnor”, där han spelar mot bland andra Emily Watson, Maya Hawke, Angela Lansbury och Michael Gambon. Premiär den 22 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE