Tv-serier

Nya ”Das Boot” är en exemplarisk krigsserie

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

TV-RECENSION Den klassiska tyska ubåtsfilmen ”Das Boot” har fått en uppföljare. En tjusig, brutal och klaustrofobisk krigsserie med plats även för kvinnor.

Betyg: 4 av 5 plus
Das Boot
SVT
Säsong 1
Av Tony Saint och Johannes Betz, med bl a Vicky Krieps, Leonard Schleicher, August Wittgenstein, Tom Wlaschiha, Vincent Kartheiser och Lizzy Caplan.


KRIGSDRAMA Det här är inte en remake av Wolfgang Petersens klassiska tyska ubåtsfilm från 1981, utan snarare en sorts uppföljare i tv-serieform, där dramatiken inte bara utspelar sig till havs utan även på land, och rollistan är internationell.
Det talas både tyska, franska och engelska, av skådespelare som luxemburgska Vicky Krieps (som var så bra i "Phantom thread" att hon höll mer än jämna steg med självaste Daniel Day-Lewis), den tyske "Game of thrones"-stjärnan Tom Wlaschiha, amerikanerna Vincent Kartheiser ("Mad men") och Lizzy Caplan ("Masters of sex"), och tysksvenske August Wittgenstein.
Serien är, likt filmen, baserad på Lothar-Günther Buchheims "Das Boot", men även på uppföljaren "Die Festung", och handlingen utspelar sig 1942, då de tyska ubåtsförlusterna avlöser varandra och besättningsmännens uppgifter allt mer börjar likna rena självmordsuppdrag.
I franska La Rochelle, där tyskarna har en ubåtsbas, förbereder sig den oerfarna kaptenen Klaus Hoffmann (Rick Okon) för avfärd med U-612, samtidigt som Simone Strasser (Krieps) anländer för att jobba som tolk. Hennes uppdrag blir dock både komplicerat och livsfarligt då hennes bror Frank (Leonard Schleicher) plötsligt blir beordrad att följa med U-612 ut till havs – och lämnar efter sig en hemlighet som sätter henne i kläm mellan hennes nazistchef (Wlaschiha) och frontfiguren för de allierades motståndsrörelse (Caplan).
Följer gör både brutal och klaustrofobisk spänning ute till havs, och en nagelbitare på fast mark, där seriens föredömligt skrivna kvinnoroller har mer att göra än att gå hemma och koka soppa, snyta småbarn och vänta på att karlarna ska återvända.
En förstklassig, tjusig produktion, som aldrig blir en enkel, svartvit de-onda-mot-de-goda-historia, och vars tryckande, olycksbådande atmosfär förstärks effektivt av de bekanta tonerna från Klaus Doldingers ikoniska ledmotiv från originalfilmen (som på 90-talet blev en technorökare i händerna på U96 och nu har integrerats i ny musik av Matthias Weber).
Andreas Prochaska har regisserat samtliga åtta delar – och inleder med en tio minuter lång, våldsamt intensiv stiluppvisning under ytan.
Självklart är en andra säsong på gång.


”Das Boot” har premiär i SVT den 16 mars.


Se det här också: Wolfgang Petersens sexfaldigt Oscarsnominerade originalfilm, såklart. Finns på Netflix.


Visste du att... Lizzy Caplans första roll var den som Sara i Paul Feigs kultiga tonårsserie "Nollor och nördar"?


Just nu... kan du även se August Wittgenstein i Viaplays ”Hidden – Förstfödd”, där han spelar mot Izabella Scorupco. (Men han är MYCKET bättre i "Das boot".)


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Få 12 månader till priset av 8! Den bästa underhållningen på HBO Max.

Extern länk från HBO Max

Beställ här!


Publisert:

LÄS VIDARE

88 tv-serier att streama i vår

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

SVT, Sveriges Television

Tv-recensioner