Ett tv-event vi slipper vänta på

avNiklas Strömberg

Så ska nya storserien ”The Event” knäcka fildelningen.

1 av 6
Rollistan i ”The Event” har flera bekanta ansikten, som Laura Innes (”Cityakuten”), Ian Anthony Dale, Jason Ritter (”Parenthood”), Bill Smitrovich (”24”), Blair Underwood (”Lagens änglar”), Lisa Vidal (”Southland”) och Zeljko Ivanek (”True blood”).

Den svenska tv-publiken riskerar ofta att få liggsår i väntan på utländska seriepremiärer.

I kvällens SVT-tablå märks en förändring.

Den amerikanska satsningen ”The Event” har föregåtts av ett öronbedövande sorl i tv-branschen och redan på förhand sålts till närmare 200 marknader.

Serien beskrivs som en mystisk konspirationsthriller där varje svar tycks dölja en ännu större fråga. Överraskningsmoment är en grundval och inte ens seriens skådespelare sägs ha en komplett överblick av manusets kommande utveckling.

Kort sagt: ”The Event” osar av spänning. Alla som har sett seriens drygt fyra minuter långa trailer kan skriva under. Ett mordförsök på en president följs av en svart bildruta och tystnad, sedan texten: ”Mordförsöket är inte The Event”. En sekvens där en man återvänder till sitt hotellrum och inser att hans flickvän är försvunnen följs av texten: ”Försvinnandet är inte The Event”.

Och så fortsätter det.

Vana vid lång väntan

Tv-fanatiker har redan diskuterat sig torra i munnen om vilken storslagen händelse titeln ”The Event” egentligen syftar på.

Men det kanske mest intressanta med serien är kvällens svenska premiär.

Svenska tv-tittare är vana att vänta på utländska titlar. Och de är vana att vänta länge. När SVT nyligen lanserade den amerikanska serien ”Hung” hade det hunnit gå 15 månader sedan premiären i USA.

”The Event” markerar en förändring.

SVT, precis som ett tiotal andra europeiska kanaler, har beslutat att ”simultansända” serien med amerikanska NBC. Helt i synk är de inte, men med ett glapp på endast sex dagar mot den amerikanska premiären är SVT märkbart stolta över sitt snabba hanterande.

En stor anledning till beslutet stavas fildelning.

I ett informationslandskap där det senaste tv-­avsnittet aldrig är längre än en bredbandsuppkoppling bort tappar traditionella kanaler tittare till olagliga nedladdning och så kallade streaming-sajter.

– Vi måste gå åt det här hållet. Vi kan inte ta tittarnas lojalitet för givet, säger Göran Danasten, programinköpare på SVT Drama.

Stor risk

Fildelningstappet är givetvis ingen ny upptäckt, men att simultansända en serie är långt ifrån oproblematiskt. Framförallt innebär det ett stort risktagande, då ett amerikanskt facit över framgångar saknas.

Att just ”The Event” blir SVT:s första simultansända dramaserie beror, enligt Göran Danasten, mycket på seriens natur.

– Den bygger mycket på överraskningar. Suget efter att få veta vad som händer är så starkt att det blir extra viktigt att vi erbjuder den till publiken så fort som möjligt.

Frågan är om ”suget” är för starkt.

Tidigare i veckan berättade en av mina vänner att trailern för ”The Event” drivit honom till vansinne och att han redan hade sett seriens första avsnitt.

– Man blev ju tvungen, sa han.

När jag frågade hur han fått tag i programmet skrattade han till:

– Vad då?

– Jag laddade ned det, så klart.

Vad: ”The Event”, ny dramaserie med svensk premiär ikväll.

Varför: SVT:s första ”simultansända” serie är ett unikt test för att motverka nedladdning.