Alice i elfte timmen

TV

Aftonbladet.ses läsare gillade sin alldeles egna galadrottning

Alice Timander var Sveriges glamourdrottning nummer 1.

I filmen "Alice och jag" får vi se en annan betydligt mer nyanserad sida av henne.

Foto: Alice som vi är vana att se henne.

När Alice Timander dog den 3 juli i år vid en ålder av 91 år, var det inte bara som galadrottning hon somnade in. För i elfte timmen nyanserades bilden av Alice och vem hon var.

Filmen om hennes liv

En av de viktigaste orsakerna till det var den film som Rebecka Rasmusson gjorde om henne och som visade en helt annan person än den ytliga och svansiga som hittills tagits för given. Fram trädde i stället bilden av en osäker, ångerfull och ödmjuk person, som ångrade att hon inte ägnat mer tid åt sina barn.

Under 2006 hann hon också med att göra ett riktigt bra Sommarprogram i radion.

En äkta människa

Aftonbladet.ses läsare håller med om att den nya bilden stämde in på Alice. Visst var hon en glamourdrottning, men även sådana kan innehålla oväntade djup. Så här skriver signaturen uuaaradio: "Jag arbetade ihop med Alice i början på 1980-talet på ett radioprogram. Det som hela tiden förvånade mig var hennes behov av att bli bekräftad och godkänd, men först och främst hur totalt uppriktig hon alltid var. På alla plan. Det var helt enkelt omöjligt att reducera henne till någon kändiskarikatyr, hon var en mycket levande och äkta människa".

Mycket känslor under paljetterna

Alice hade också ett starkt engegemang som kommit bort lite. Signaturen Ulf_Bromma påminner oss: "Jag tycker också att det är viktigt att komma ihåg att hon hade ett stort engagemang för fattiga och hemlösa, det kan lätt glömmas bort och känns dessutom mycket fjärran, bland allt glitter".

Signaturen Klubbis tycker att den svenska jantelagen är ett problem som drabbade Alice: "Det är så himla lätt att se ned på personer som trivs i strålkastarljuset. De har något inom dem som saknas osv.

Men kanske vill man bara sätta färg på ett oftast ganska grått liv? Jag tycker det krävs större styrka att verkligen våga sticka ut på riktigt i jantelagens land".

Och så var det de här med galapremiärer. Bara 11,4 av aftonbladet.ses läsare har varit på en riktig sådan. Vi får tacka Alice som gick på så många i vårt ställe.

Jesper Björnstedt Qvarsell ([email protected])