Filmtips 6 februari

Stulen lycka

TV

Det bästa med ”Stulen lycka” är känslan av vardag.

Vi följer två människor i Washington. Han (Harrison Ford) är polis,

internutredare som försöker sätta fast ett par skumma poliser. Hon (Kristin Scott Thomas) är politiker, på väg in i en valturné för att bli omvald som kongressman.

De är båda, vad de tror, lyckligt gifta.

Medan vi följer deras respektive arbeten under dagen inträffar en flygplanskrasch. De ser den i förbifarten på tv-apparater men reagerar inte nämnvärt. Som folk gör. Ingen de kände var ju med – väl?

Även när sanningen går upp för dem låter regissören Sydney Pollack det ta tid. Kaoset kring flygplatsen, svårigheterna att få svar och att tro på det man hör. ”Stulen lycka” känns, fast det är en Hollywood-film, realistisk i sitt sätt att berätta om Polisen och Politikern.

Så småningom blir det kärlek förstås, och alla problem det medför, och då hamnar vi mer i schabloner. Men filmen är ändå trogen sin vardagliga medelålders ton och då är det svårt att hitta lätta lösningar.

Titeln låter som en veckotidningsföljetong från 1940-talet, men den här filmen har mer kvalitet än så. Eller kunde ha haft. (Random hearts, 1999)

ZTV

20.00

State and Main

Underhållande, elak skildring av kaotisk filminspelning i Vermont. Philip Seymour Hoffman gör manusförfattaren som kläms mellan regissören William H Macy, primadonnan Sarah Jessica Parker och stjärnan Alec Baldwin som jagar en väldigt ung tjej, Julia Stiles. Om pengajakt och kompromisser. (2000)

Canal + Gul

22.20

Ett skrik i mörkret

Meryl Streep är duktig, och låter autentisk, som den australiska kvinnan som misstänktes ha mördat sitt barn. Själv hävdade hon att en vildhund, dingo, tog barnet. (A Cry in the dark, 1988)

Kanal 5

1.55

Gamla gubbar – nu ännu grinigare

Jack Lemmon och Walter Matthau fortsätter gräla, nu med Sophia Loren som öppnar italiensk krog och stör deras fiske. De köper nämligen sitt bete där, och även om de är oense om det mesta är de eniga i sin motvilja mot förändringar.

I den första filmen träffade Jack Lemmons rollfigur Ann-Margret, och de är nu gifta. Det planeras också bröllop mellan de två gnällgubbarnas barn, Daryl Hannah och Kevin Pollak.

Lemmons rollfigur heter Gustafson och filmen utspelas i svenskbygderna i Minnesota.

Mogen underhållning. Biosuccé i USA, direkt till video här.

Jack Lemmon (1925 – 2001) och Walter Matthau (1920 – 2000) gjorde många filmer tillsammans som grälande komiska partners. ”Omaka par” fick också den en uppföljare på ålderns höst. (Grumpier old men, 1995)

Kanal 5

21.00